Index Vakbarát Hírportál

Hoffmann egyeztetne a pedagógusokkal

2012. október 9., kedd 19:51

Az oktatási államtitkárság tárgyalást kezdeményezett a pedagógus szakszervezetek vezetőivel a köznevelési rendszer átalakításával kapcsolatos aktuális kérdésekről – közölte az államtitkárság.

A közleményben azt írták: az október 17-ére szóló meghívást a Pedagógusok Szakszervezetének, a Magyar Zeneművészek és Táncművészek Szakszervezetének, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezetnek, az Oktatási Vezetők Szakszervezetének, a Keresztény Pedagógusok Szakszervezetének (PSZ), valamint a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezetének (PDSZ), telefonértesítést követően, kedden postázták.

Több pedagógus szakszervezet tiltakozott azt követően, hogy Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter múlt pénteken bejelentette: a kormány a jövő évi hiánycél eléréséhez, a 397 milliárd forintos egyenlegjavító program egyik elemeként a pedagógusok bérének emelését jövő szeptemberről 2014 januárjára halasztja.

A PDSZ még aznap, a Magyar Közoktatási és Szakképzési Szakszervezet pedig kedden elfogadhatatlannak nevezte a költségvetési egyenlegjavító program pedagógusokat sújtó intézkedését.

A PSZ hétfőn jelentette be, hogy sztrájkbizottság létrehozását kezdeményezik. Galló Istvánné, a szakszervezet elnöke megjegyezte: nagyon sokat várnak attól a kezdeményezésüktől, hogy a parlament tartson vitanapot a köznevelési törvényről. Galló szerint ezen a héten egyeztet a kérdésben a PDSZ elnökével, és tárgyalnak a közoktatás többi ágazati szakszervezetével is.

Mendrey László korábban azt mondta, egy demonstrációnak már nincs sok értelme, mert látható, hogy a kormányzat ettől nem nagyon zavartatja magát. A PDSZ elnöke szerint a helyzet ma már ott tart, hogy egy kétórás figyelmeztető sztrájknak se lenne nagy ereje, egyedül a teljes munkabeszüntetés tudná kifejezni a tanárok elkeseredettségét.

Pedagógussztrájk nem volt túl gyakori az elmúlt húsz évben. A szakszervezetek inkább tüntetéseket tartottak vagy aláírásgyűjtési akciókat indítottak.

Rovatok