Index Vakbarát Hírportál

Blokkolnák a jogsértő oldalakat

2012. október 16., kedd 19:54

Már a nyomozás során elérhetetlenné lehetne tenni bizonyos súlyos bűncselekményeket megvalósító weboldalakat – írja a hvg.hu.

Az új Btk. hatálybalépését előkészítő csomag alapján először a tárhelyszolgáltatót szólítanák fel a jogsértő tartalmak elérhetetlenné tételére, de ha az nem lép – például azért, mert külföldi a szerver – a hazai internetszolgáltatókkal blokkoltatnák az oldalt.

A Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium kedden tette közzé annak a törvénymódosító csomagnak a tervezetét, amelynek elfogadása az új Btk. hatályba lépéséhez és alkalmazásához szükséges. Ez szabályozza többek közt a jogsértő tartalmak végleges blokkolását, illetve bizonyos bűncselekmények esetében lehetővé teszi, hogy már a nyomozás során elérhetetlenné tegyék a tartalmat.

A hvg.hu cikke szerint a jogsértő tartalmakat a bíróság döntése után elsősorban a tárhely-szolgáltatóknak kellene elérhetetlenné tenniük, akár ideiglenes, akár végleges intézkedésről van szó. Ha ezt a szolgáltató nem teszi meg, akár egymilliós, ismétlődő bírságra számíthat. Ha ennek ellenére sem lép, vagy pedig a szervertulajdonos külföldi, a bíróság elrendelheti, hogy az internetszolgáltatók blokkolják a jogsértő oldalak elérését.

Ezért a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóságnak kell létrehoznia egy adatbázist, amelyhez az internetszolgáltatóknak csatlakozniuk kell. Az indoklás elismeri, hogy a blokkolás sokkal súlyosabb beavatkozás, mint a tartalom eltávolítása, de e nélkül a kérdéses lenne a jogsértő tartalmak eltávolítására vonatkozó intézkedés. Mivel ezt minden esetben a bíróság rendeli el, a tartalom tulajdonosának lehetőssége lesz fellebbezni.

A magyar hatóságok többször kértek segítséget az Egyesült Államoktól a kuruc.info című radikális jobboldali honlap elleni jogi lépésekhez.

Orbán Viktor a washingtoni kongresszus tagjait is megkereste az ügyben. „Az antiszemitizmus magyarországi központja egy olyan hírportál, amely a magyar kormány föllépése elől az Egyesült Államokba menekült, és onnan végzi gyalázatos tevékenységét” – utalt a miniszterelnök a szélsőjobboldali portálra, ami amerikai szerverekről üzemel, és amely ellen az akkori adatvédelmi biztos már 2007-ben is megpróbált az USA-tól segítséget kérni.

Az Országos Rendőr-főkapitányság szeptember elején azt közölte, továbbra sem indulhat eljárás az Egyesült Államokban a kuruc.info üzemeltetői ellen az eltérő magyar és amerikai jogértelmezés miatt.

"Tekintettel arra, hogy a kuruc.info olyan szerverről üzemel, ami az Amerikai Egyesült Államokban található, a hírportálon megjelenő tartalmak jogi elbírálása a joghatóság illetékességét veti fel. Jelenleg a két ország eltérő jogértelmezése miatt az Egyesült Államokban nem indulhat eljárás az oldal üzemeltetői ellen” – közölte az ORFK Kommunikációs Szolgálata.

Az atlatszo.hu cikke szerint a kaliforniai Healdsburgben élő Varga Béla a kuruc.info valódi tulajdonosa. Varga később tagadta, hogy ő lenne az oldal tulajdonosa, és csak baráti szívességként jegyeztette be saját nevére a portált.

Rovatok