Index Vakbarát Hírportál

Magyar tűzoltóautók milliárdos javítások helyett

2012. november 23., péntek 15:32 | aznap frissítve

Elavultak a tűzoltóparancsnokságok technikai eszközei, január óta milliárdos nagyságrendben végeztek el javításokat és felülvizsgálatokat. A fejlesztés folyamatban van, az új technikát pedig nem külföldről vásároljuk, hanem magyar mérnökök dolgoznak rajta.

Ünnepélyesen adott át ma délelőtt Pintér Sánor belügyminiszter saját fejlesztésű és gyártású vízszállító járműveket a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság épületében. A kilenc tűzoltóautó sugártávolsága 8-10, tömlője pedig 60 méteres, 7000 liter vizet szállítanak. Alvázuk ugyan Renault, de a felépítmény hazai.

Egységes katasztrófavédelem, harminchat éves gépek

A miniszter köszöntőbeszédében kiemelte, a katasztrófavédelem új rendszerben működik, egységesen, ezentúl országos hatásköre van, vagyis minden településre egyenlő technikai feltételeket teremtenek majd. Erre azért van szükség, hogy ne egy adott térség gazdasági helyzetének függvénye legyen a tűzbiztonság.

Mielőtt elkészültek volna az új vízszállítók, felmérték a jelenlegi műszaki felszereltséget. Voltak a gépek között olyanok is, amik harminchat évesek, ezeket le kellett váltani. A jövőben további újítások várhatók. A végső cél az, hogy 2017-ig nemhogy harminc, de húsz éves gépek se maradjanak, mondta Pintér Sándor. Gratulált a magyar fejlesztéshez és nyomatékosan felhívta a tűzoltók figyelmét arra, hogy minden technika annyit ér, amennyire képesek azt felhasználni.

Bakondi György, tűzoltó altábornagy megerősítette, hogy a tűzoltófecskendők átlagéletkora 15-17 év, az év végéig várható az új „AQUADUX X 4000” modell. Probléma az is, hogy harminckét típusú fecskendő van, tehát bonyolult az alkatrészpótlás. A daruk, magasból mentő járművek karbantartását csak egy-egy cég tudja elvégezni. A javításokra októberi 31-ig tízszer annyit költöttek, mint tavaly.  2012-ben összesen 3, 7 milliárdot fordítanak üzemképesség fenntartására.

311 település és 900 ezer emberi élet

Ezután jelképes emléklapokat és indítókulcsokat adtak át a tűzoltóparancsnokságok képviselőinek, akik majd használják a tűzolóautókat (Nyíregyháza, Hódmezővásárhely, Szigetvár, Kecskemét, Eger, Kazincbarcika, Szeghalom, Gödöllő, Salgótarján). Nevükben Lipták Attila, tűzoló ezredes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság vezetője mondott köszönetet. Számításai szerint 311 települést tudnak magasabb színvonalon ellátni a tűzoltók, ami akár kilencszázezer ember megmentését is jelentheti.

Mindent megtesznek majd azért, hogy megfelelő képzettséggel rendelkezzenek a gépjárművek vezetői és kezelői. Legtöbbjük teljesen biztos abban, hogy maximálisan kiismerte a korszerű berendezést és nem okoz gondot neki a váltás. Ki van írva a képernyőre minden, az automata üzemmódot pedig bármikor át lehet váltani biztos kézi vezérlésre.

Az ország több pontján területi műhelyek alakultak, egyes városokban mobilszerviz egység is van a gyors karbantartás érdekében.

Rovatok