Index Vakbarát Hírportál

Sokkoló rendőrtámadás Hatvanban

2012. november 23., péntek 18:52 | aznap frissítve

Egy, a rendőrök által megvert fiú miatt tört ki botrány a hatvani rendőrség előtt, tudtuk meg a TASZ ügyvédjétől. Az eset információink szerint sorozatos rendőrattakokba torkollt, amelyek során nőket, gyerekeket és idős embereket vertek meg a rendőrök. Állítólag olyanok is a rendőri brutalitás áldozatául estek, akik nem is tudtak az ügyről.

Az MTI és a rendőrség péntek délutáni közleménye rendőrökre támadó feldühödött csoportról adott ki közleményt: a hivatalos tájékoztatás szerint   kábítószerrel való visszaélés gyanúja miatt előállítottak 12 embert csütörtökön, és emiatt gyűltek össze a rokonok a rendőrkapitányság épülete előtt. A nyomozó ügyészség a hivatalos hírek szerint a tizenkettőből végül két személyt vett őrizetbe kábítószer-terjesztés gyanújával, és további 5 ember ellen indított eljárást hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt.

Sokkoló támadás

A TASZ ügyvédje szerint ugyanakkor a kapitányság elé vonuló hozzátartozók nem ok nélkül kezdtek háborogni. A rendőri erőszakba torkolló eseményeket információink szerint az indította el, amikor az egyik elengedett férfi a verés látható jeleivel az arcán távozott a rendőrségről. A zúgolódókra rátámadtak a rendőrök, válogatás nélkül verték az ott tartózkodókat, nőket és gyerekeket. A tömeg a közeli lakótelep házaiba menekült, de a rendőrök oda is követték őket. Volt, akinek kificamították a vállát, mentőt is kellett hívni, számolt be Sánta Szabolcs Miklós ügyvéd szemtanúk egybehangzó állításaira hivatkozva.

Az esetet telefonon is rögzítette valaki, de egy rendőr állítólag kicsavarta a kezéből a készüléket, és elvette. Úgy tudjuk, Horváth Aladár, roma jogvédő is a helyszínre utazott, és érdeklődött a telefonról, amelyen bizonyító erejű felvételek lehetnek, de kérésére nem kapott egyértelmű választ.

A rendőri támadásnak áldozata lett a TASZ terepmunkása szerint egy háromfős csoport is. A nagymama, négyéves és 14 éves hallássérült unokája a fentiekről mit sem tudva sétált a lakótelepen, amikor a rendőrök rájuk támadtak. A fiút megverték, a nagymamát pedig gázsprével fújták le. A lakótelep erkélyeiről többen látták az esetet, és végül ők hívtak mentőt.

A mentő elszállította a fiút, akinek hollétéről sokáig nem tudott a család. A nagymama értesítette a nem Hatvanban dolgozó édesapát, aki a rendőrségre ment, hogy a gyerekét keresse. A férfi nem kapott tájékoztatást, de amikor visszaült autójába, a rendőrök a segélyszervezet munkatársa szerint kirángatták, és megverték.

Az akciókban a rendőrség mellett készenléti rendőrök, vagy TEK-esek is részt vettek, állították szemtanúk.

Kutyás házkutatás

Még egy rendőrattak történt csütörtök este. Egy nagyjából tízfős csoport szállt ki a rendőrséghez közeli lakótelepre, ahol hangosbeszélőn felszólították az egyik lakásban tartózkodó családot, hogy feltartott kézzel jöjjenek ki. A rendőrök kutyákkal kutatták át a lakást, amelyben több fiatal gyerek aludt. Információink szerint kábítószert kerestek, de nem találtak. A rendőrtámadásban sérültek panaszt szerettek volna tenni, de nem engedték be őket a kapitányságra, mondta a TASZ munkatársa.

Az esettel kapcsolatban megkerestük a Heves megyei rendőr-főkapitányságot, ahol a következő tájékoztatást kaptuk: "A rendőrség a Hatvanban 2012. november 22-én délután történtekkel kapcsolatban a hatáskörébe és illetékességébe tartozó szükséges mértékű tájékoztatást megadta."

A rendőr-főkapitányság MTI-hez eljuttatott nyilatkozata ehhez annyit tett hozzá: "Egy ember ellen hivatalos személy elleni erőszak, öt ellen csoportos garázdaság megalapozott gyanúja miatt indult eljárás azok közül, akik csütörtökön a hatvani rendőrkapitányság előtt randalíroztak."

Rovatok