Index Vakbarát Hírportál

Kinyitott a ferihegyi repülőtér

2012. december 8., szombat 07:41 | aznap frissítve

Szombat reggel hét órakor újra kinyitott a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, és délelőtt tíz körül a forgalom is elindult. A 2B terminálon nagy a torlódás. Vizsgálat indul annak kiderítésére, hogyan történt meg a pénteki leállást okozó műszaki hiba.


A kitűzött határidőnél három órával korábban, szombat reggel hét órakor újra megnyílt a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér, közölte Hardy Mihály, a repülőteret működtető Budapest Airport szóvivője. Elmondta, hogy az alapos ellenőrzés után a repülőtéri rendszerek ismét megbízhatóan működnek.

A Budapest Airport arra kéri az utasokat, hogy vegyék fel a kapcsolatot légitársaságukkal, tőlük kérjenek információkat a járatuk indulásáról. A forgalom valamivel délelőtt tíz előtt indult meg, és várhatóan fokozatosan tér vissza a normális kerékvágásba a nap folyamán. Hardy szerint délutánra, kora estére állhat teljesen helyre. Szombat délután az érkező és az induló járatok többsége is legfeljebb fél órát késik a Budapest Airport járatinformációi szerint. Délután három órakor 5 érkező és 4 induló járat esetében lehetett fél óránál hosszabb késésre számítani.

A szóvivő szerint szombaton 8600 utas indult volna a budapesti repülőtérről, a megnyitás után szombaton 6000 utas tud elmenni, és az érkezők száma is hasonló nagyságrendű. Az MTI tudósítója szerint reggel hét óra óta folyamatosan érkeznek a repülőtérre az utasok, a 2A terminálon nincs komolyabb torlódás, de a 2B terminálon több check-in pultnál is száz felett van a várakozók száma.

A Wizz Air légitársaság szombat reggel a honlapján azt írta, hogy a korábbi reptérzárás miatt a nap folyamán előfordulhatnak járatkésések. Arra kérik az utasaikat, hogy járatuk menetrend szerinti indulása előtt legalább 2 órával érkezzenek ki a repülőtérre. Budapest helyett Pozsonyból indul szombaton a Wizz Air göteborgi, milánói és eindhoveni járata, a barcelonai járatot pedig törölték.

A Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret műszaki hiba miatt pénteken dél előtt nem sokkal zárták le.  A hiba a repülőgép irányítótornyában keletkezett. Az airportal.hu úgy értesült, hogy egy hővezeték törött el ott, ezért megsérült az elektromos rendszer. A repülőtér bezárása pénteken összesen 103 induló és 84 érkező járatot érintett, a repülőtéren káosz alakult ki.

Hardy szombat reggel a Hír Tv stábjának azt nyilaktozta a repülőtéren, hogy egész éjszaka dolgoztak a repülőtéri szolgálatok és a katasztrófavédelem szakemberei, és hé óra előtt néhány perccel született a döntés a reptér újranyitásáról. Hozzátette: a nyitás előtt valamennyi rendszert, azok megbízhatóságát, stabilitását ellenőrizték a szakemberek.

Elmondta azt is, hogy a műszaki hiba miatt alapos vizsgálat lesz az érintett szakterületek bevonásával arról, hogy pontosan mi történt. Hardy szerint ez egy meglehetősen ritka meghibásodás volt, és hasonló még nem történt a budapesti repülőtéren. Ahol számítógépes rendszerek, elektromos hálózatok működnek, egymástól nagy függésben, egymásra épülve, ott egy-egy hiba okozhat ilyen típusú leállást, jegyezte meg. A kártérítésre vonatkozó kérdést azzal hárította el, hogy arról még korai lenne beszélni.

Rovatok