Index Vakbarát Hírportál

Rá is lőtt a rendőr a hummeresre?

2012. december 12., szerda 11:21 | aznap frissítve

Újabb videót közölt a bécsi Kurier az apátfalvai rendőrmotoros-gázolásról. Ezt a felvételt is a német terepjárókonvojban haladó autóból készítették. A szemtanú szerint a rendőrök bosszúból cselekedtek: az intézkedő rendőrmotoros nemcsak paprikasprayvel fújta le a konvoj élén haladó Hummer vezetőjét, Thomas B.-t, hanem azután is több lövést leadott rá, amikor már kirángatták autójából és feltartott kézzel állt.

A négy autóból álló konvoj Romániából lépett be Magyarországra. Egy traffipax-ellenőrző pontnál gyorshajtás miatt intézkedtek a rendőrök. A Hummer sofőrje kifogásolta a helyszíni bírságot. A konvoj tovább haladt, majd találkoztak egy civil rendőrautóval, amelyre a férfi ráhúzta a Hummert, és kárt is okozott az autójában, sőt be is mutatott a rendőrnek. A civil rendőr erősítést kért, ekkor jelent meg a két motoros rendőr.

Apátfalván állították meg a Hummert. Az egyik motoros elé állt, a másik motorjáról leszállva az autó ablakához ment. Egy az esetről megjelent korábbi videó alapján szemtanúk azt állították, hogy a rendőr paprikasprayt fújt be a Hummer ajtaján. Ezt a magyar ügyészség azzal cáfolta, hogy a terepjáró összes ablaka zárva volt. A szemtanú ugyanakkor most azt állítja: "úgy látszott, hogy a rendőr sprayt fújt be", de Thomas B. közben megnyomhatta az elektromos ablakemelőt. Thomas B. ügyvédje szerint a Hummer vezetője az arcába kapott spraytől nem látott semmit, pánikba eshetett, majd rálépett a gázra és ekkor gázolta el az előtt álló rendőrmotorost.

A videó szerint a kocsiból kiszállított Thomas B. már feltartott kézzel áll, amikor az intézkedő rendőr több lövést is lead felé. A motorzaj miatt alig hallatszik, mi történik a helyszínen, de a videót kommentáló szemtanú összesen 14 lövést számolt össze.

Az is látható, hogy Thomas B. lehajol az úton mozdulatlanul fekvő rendőrmotoroshoz és segíteni akar neki, de elrángatják onnan. Később, amikor már a rendőrök a földre fektetve tartják, a videó tanúsága szerint Thomas B. azt kiabálja angolul, hogy help him, segítsetek neki.

Az úton megálló kamionosok és autósok is megpróbálnak odamenni a földön fekvő rendőrhöz, de az intézkedő járőrök elküldik őket. A szemtanú szerint legalább 10-15 perc is eltelik, amíg az első orvosi segítség megérkezik.

Az Apátfalván elhunyt 35 éves rendőrhadnagyot, Kenéz Imrét hősi halottá nyilvánították, és október 26-án helyezték örök nyugalomra. Temetésén több ezren vettek részt Szegeden.

Rovatok