Index Vakbarát Hírportál

Újra háromhetenkénti ülésezés jöhet

2012. december 17., hétfő 21:39

Hetenkénti interpellációs blokkot, és két- vagy háromhetenkénti plenáris ülésezési rendet javasol várhatóan az Országgyűlés elnöke az új házszabályban. Erről Kövér László az Inforádió Aréna című műsorában beszélt hétfőn este. A felvételről sugárzott interjúban a házelnök úgy fogalmazott: egy hét plenáris ülés, egy hét bizottsági munka mellett lenne egy olyan hét, amit a saját választókerületében tölthetne el a képviselő.

Hozzátette: olyan házszabályt szeretnének, ahol a parlamenti törvényhozás ésszerűbb szabályok keretei között folyik, mint most. Sokszor ma órákat töltenek azzal, hogy módosító indítványokat utasítanak el, miközben pontosan lehet tudni, hogy a kormánypártok melyeket támogatják.

Kövér már 2010 augusztusában úgy nyilatkozott hogy "visszatérne az 1998 és 2002 közötti háromhetes parlamenti ülésezési rendre, de erről még nem döntött a Fidesz, mert mint fogalmazott, a nyári szünetig rohammunkával voltak elfoglalva".

Nem kell a részletes vita

A házelnök "blődségnek" nevezte a név szerinti szavazást, és azt mondta: minden, ami nem titkos, az név szerinti, és az elektronikus rendszer nyilvántartja a szavazatokat.

Kövér László a részletes vitát kiváltaná egy olyan bizottsági előkészítő munkával, amely után a módosításokat rögzítő törvényszövegről szavaznának a plenáris ülésen. A bizottsági ülés nyilvánosságát is ugyanúgy meg lehet teremteni, mint a plenáris ülését - mutatott rá.

Volt már háromhetes rend

A háromkénti ülésezés már az előző Fidesz kormány alatt is működött. Akkor az egyik legfontosabb ellenzéki kifogás ezzel kapcsolatban az volt, hogy az interpellációs lehetőségek korlátozása valójában az elszámoltathatóságot, az ellenzéki ellenőrzési jogok gyakorlását akadályozza.

Rovatok