Index Vakbarát Hírportál

Ellenzéki össztűz a rezsicsökkentésre

2013. január 2., szerda 16:50 | aznap frissítve

Munkacsoportot alakít a Fidesz parlamenti frakciója a január 1-jétől hatályos tízszázalékos gáz-, villamosenergia- és távhőárcsökkentés ellenőrzésére és nyomon követésére - közölte Rogán Antal frakcióvezető szerdai sajtótájékoztatóján.

A munkacsoport vezetője, Németh Szilárd csepeli polgármester, országgyűlési képviselő bármilyen jogszabály-módosítást kezdeményezhet a parlamentben és a kormányzatnál, ha a testület úgy ítéli meg, hogy "a szolgáltatók trükköznek" az árcsökkentés ügyében - mondta Rogán. Mindenhol ki kell jönnie a tíz százaléknak (...) és ha ez nem sikerül, akkor további döntéseket is készen állunk meghozni" - mondta a politikus.

Németh Szilárd a csepeli erőmű előtt tartott tájékoztatón közölte, a szakértőkből álló testület e héten megalakul, a lakossággal és a szolgáltatókkal is tartja majd a kapcsolatot, a munkájába pedig fogyasztóvédőket is bevon. A cél az, hogy a tízszázalékos csökkentés minden háztartásban érvényesüljön - emelte ki.

Az MSZP szerint a kormány rezsicsökkentő akciója csupán szépségtapasz a brutális megszorításokkal terhelt családok mindennapi megélhetési gondjaira, ráadásul komoly mellékhatásokkal is jár. Józsa István frakcióvezető-helyettes az MTI-nek küldött közleményében így reagált Rogán bejelentésére.

Józsa szerint a kormány elkésett az intézkedéssel, mert a közműszámlák az elmúlt két és fél évben legalább 10 százalékkal emelkedtek, és elkésett azért is, mert többszörösére nőtt a díjhátralékosok száma, akiken ez a lépés már nem segít. Az MSZP szerint így mostani lépésével a kormány csak a 2010-es szintre állította vissza a rezsiárakat.

A Jobbik szerint a kormány által 10 százalékosnak ígért energiaár-csökkentés a valóságban csak 3-4 százalékos lesz, amit a fogyasztók teljes egészében el is vesztenek az inflációval. Ezt Z. Kárpát Dániel, a párt országgyűlési képviselője mondta szerdán Budapesten tartott sajtótájékoztatóján.

A Jobbik szerint azért csak 3-4 százalékos a csökkentés, mert a kabinet csak a villanyszámla egy részét, az elektromos áram tényleges árát csökkenti mintegy 8 százalékkal, míg az úgynevezett rendszerhasználati díjat és az adókat nem mérsékli.

Értelmetlen PR-fogásnak tartja a rezsicsökkentést az LMP, és a lakások felújítását részlegesen támogató zöld beruházási alapot javasol. Scheiring Gábor és Ertsey Katalin, az ellenzéki párt országgyűlési képviselői szerdai közleményükben "valódi megoldást" sürgettek a rezsiköltségek csökkentésére. Szerintük ideje lenne bezárni a "kormányzati látványpékséget", és érdemi kormányzásba kezdeni.

Rovatok