no

Index Vakbarát Hírportál

Ittas vezetésért nincs helyszíni bírság

2013. január 10., csütörtök 12:34

Szerdai cikkünkben tévesen jelent meg, hogy egy autósra ittas vezetésért helyszíni bírság is kiszabható. Ebben az ügyben továbbra is érvényben van a zéró tolerancia. Az ittas járművezetés nem szabálysértés: enyhébb esetben közigazgatási eljárás indul, súlyosabb esetben büntetőeljárás.

A 156/2009. (VII. 29.) kormányrendelet szerint ha a szonda 0,30 mg/l-nél kisebb értéket mutat (0,50 ezrelékes véralkoholszint) és bűncselekmény nem történik, az autóst kötelezően 100 ezer forint pénzbírsággal sújtják és 6 előéleti pontot kap. A bírság összege a szonda által mutatott 0,30-0,50 mg/l közötti légalkoholszintnél (0,50-0,80 ezrelékes véralkoholszint) 150 ezer forint és 8 előéleti pont, e fölötti értéknél 200 ezer forint és 8 előéleti pont.

A jogosítványt a közigazgatási bírság kiszabásakor nem vonják be. A gyakorlat szerint akinél a 0,50 mg/l-es légalkohol szintnél, azaz a 0,80 ezrelékes véralkoholszintnél magasabbat mérnek, az már bűncselekményt, alapesetben vétséget követ el. Ilyenkor a büntetési tételekben és a mellékbüntetésekben van különbség, mondta az Indexnek Janklovics Ádám, a Székely Ügyvédi Iroda munkatársa.

Ebben az esetben már a helyszínen elveszik az autós jogosítványát, és ezt a később kiszabott büntetésig a hatóság magánál tartja. A jogosítványt alapesetben egy évre vonhatják be. Az ügyvédi iroda tapasztalatai szerint jellemzően 1-3 évre veszik el az ittas autósok vezetői engedélyét. Ha az autósnak más kategóriájú jogosítványa is van, például teherautóra szóló vezetői engedélye, a szankció erre is vonatkozik. A bíróság ettől csak abban az esetben tekint el, például egy hivatásos teherautósofőrnél, ha a jogosítvány bevonása a megélhetését veszélyeztetné.

A bíróság emellett pénzbüntetést is alkalmaz, amely az autós átlagkeresetéhez igazodik, tehát más összeget szabnak ki egy szakmunkásra, és arra a cégvezetőre, aki a vállalati karácsonyi buli után ült be az autójába két-három pohár bor után. A kiszabott pénzbírságok között így nagy a szórás, 200-800 ezer forint között mozognak. Az autóst emellett utánképzésre is kötelezik.

Ha valaki részegen vezetett, és ez már korábban is előfordult, a bíróság egy éves szabadságvesztést is kiszabhat. Eddig olyan esetekről beszéltünk, amikor az ittasan vezető autós nem okozott balesetet. Ha az ittasan okozott balesetben mások is megsérültek vagy meghaltak, a Btk.szerint 3-10 évig terjedő szabadságvesztés szabható ki.

A mostani Btk.nem tesz különbséget aközött, hogy valaki szeszes italt vagy kábítószert fogyasztott, a szankciók ugyanazok, hívta fel a figyelmet Janklovics Ádám. Az idén hatályba lépő új Btk. ezt a két kategóriát külön választja majd.

Rovatok