Index Vakbarát Hírportál

Milliárdokat vonnak el a szegedi egyetemtől

2013. január 15., kedd 09:36 | aznap frissítve

Még nem ismert a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) költségvetésének minden részlete, az intézmény idei állami támogatása azonban csaknem negyedével, 4,25 milliárddal csökkenhet a tavalyihoz képest – közölte Újszászi Ilona, az intézmény szóvivője.

A 2010-es 190 milliárd forintos szintről 2013-ra 134 milliárd forintra csökken a magyar felsőoktatás közvetlen állami támogatása. Ennek következményei minden intézménynél, köztük a több nemzetközi rangsorban évek óta előkelő helyen szereplő SZTE-nél is jelentkeznek – áll az egyetem közleményében.

A 2012 eleji elvonás után a múlt év végén több mint 800 millió forintot zároltak az SZTE költségvetéséből.

A 2013-ra tervezett bevételeket érinti, hogy a 2012-es 16,6 milliárdhoz képest 4,25 milliárd forinttal kevesebb állami támogatás érkezik a szegedi egyetemre – derült ki a tavaly decemberben az Emberi Erőforrás Minisztériumtól érkezett levélből. Ugyanakkor a finanszírozási rendszer lényeges átalakulása miatt még nem teljesen ismertek az intézményi költségvetést érintő számok. Így például a kiemelt- és kutatóegyetemek támogatására elkülönített többletkeret elosztásának szabályaira vonatkozóan sem született még kormányzati döntés.

Még a vezetőség sem tudja, mi lesz

Az egyetem operatív vezetői szintjein (rektor, dékánok, tanszékvezetők) is információhiány van, írta a helyzetet jól ismerő forrásunk. A 25 százalékkal kevesebb normatív támogatásra egyetlen válasz létezik: csoportos elbocsátás. „Ez a fűnyíró nyilván nem lehet célja a kormányzatnak, ha ép ésszel gondolkodnak, ugyanis az általuk betervezett beiskolázási létszámot valakinek tanítani is kell”.

Rovatok