Index Vakbarát Hírportál

24 év alatt nincs A kategóriás motorozás

2013. január 18., péntek 15:40

Szombattól több ponton is változnak a vezetői engedély megszerzésének feltételei – közölte a Nemzeti Közlekedési Hatóság. „A kormány célja a változtatással – túl az uniós kötelezettség teljesítésén – a közúti közlekedés biztonságának javítása” – áll a közleményben.

Öregebbnek kell lenni a motorozáshoz

Így változnak az alsó korhatárok:

  1. A motorkerékpárra vonatkozó A kategória esetében 21. életévről 24. életévre
  2. A tehergépkocsira vonatkozó C kategória esetében pedig 18. életévről 21. életévre
  3. A C+E kombinált kategóriánál (tehergépkocsi nehéz pótkocsival) 18. életévről 21. életévre
  4. A D kategória (autóbusz vagy könnyű pótkocsiból álló járműszerelvény) esetében 21. életévről 24. életévre
  5. A D+E kombinált kategória esetében 21. életévről 24. életévre változott.

Jön az AM kategóriás jogosítvány

Szombattól a 14. életévét betöltött fiatalok szerezhetnek AM kategóriás jogosítványt, amivel vezethetnek legfeljebb 50 cm³ hengerűrtartalmú, kétkerekű- és háromkerekű segédmotoros kerékpárt, illetve könnyű négykerekű motorkerékpárt, és az AM bekerült a nemzetközi kategóriák közé, de a 16. életév betöltéséig csak belföldön jogosít vezetésre. Az M-ből lett AM-ben nem újdonság, hogy 14 éves kortól lehet megszerezni, mert eddig is ez volt a korhatár, amit egyébként majdnem felemelték 16 évre, amit aztán mégsem tettek meg.

Szombattól itt az A2 és a B1 alkategória

Megjelenik az A2 alkategória (korhatár: 18. életév) és a B1 alkategória (négykerekű motorkerékpárok, korhatár: 16. életév). Az A2 alkategóriában (legfeljebb 35 kW teljesítmény) is elkezdődik a járművezető képzés. Egy autósiskolánál kérdésünkre elmondták: ha legalább két éve megvan valakinek az A2-es jogosítványa, az akár 20 évesen átléphet a korlátlan A kategóriásra, és nem kell 24 éves koráig várnia.

Az eddig megszerzett „A korl.” jogosítványkategória helyett külön tanfolyami vagy vizsgakötelezettség nélkül A2 kategóriára érvényes vezetői engedélyt adnak ki. Az M és az „A korl.” kategória képzése megszűnik.

A jogszabályról további információk a Magyar Közlönyben találhatók.

Rovatok