Index Vakbarát Hírportál

Az EMMI a HaHá-nak magyarázkodott

2013. február 5., kedd 17:59 | aznap frissítve

Kiderült, hogyan kell érteni a „törekszik" kifejezést a kormány és a HÖOK között kötött részmegállapodásban a Hallgatói Hálózat (HaHa) által is szervezett Szabadegyetem keddi beszélgetésén, amelyre Balog Zoltán miniszter nem tudott elmenni, de Halász János, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (EMMI) államtitkára, és Doncsev András sajtófőnök igen. A Sirályban rendezett beszélgetésen nagyjából hetvenen, többségében hallgatók gyűltek össze, de egyetemi oktatók is jelen voltak.

Halász a beszélgetés elején elmondta, hogy szerinte van egy kerete a felsőoktatásról elindult egyeztetéseknek, ahol a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája (HÖOK) képviseli a hallgatókat. „Tessék megvárni az eredményét” – mondta, de azt is hangsúlyozta, hogy „beszélni akarnak azokkal a szereplőkkel is, akik szervezetten nincsenek jelen a kerekasztalban”.

Ezen a ponton több jelenlévő diák is hangsúlyozta, hogy ő magánszemélyként érkezett, közülük többen megkérdőjelezték a HaHa szerepét, az egyik felszólaló szerint a mozgalmat senki sem választotta meg. Végül a HaHá-t támogatók és az elutasítók vitájának a moderátor vetett véget, aki megkérte, hogy majd a két vendég távozása után, egy külön beszélgetés keretében foglalkozzanak ezekkel a kérdésekkel.

A Balog Zoltán miniszter és a HÖOK között korábban aláírt részmegállapodás is szóba került a beszélgetésen. „A kormány törekszik arra, hogy a fenti szakokon a 240 pontot elérő, vagy meghaladó elsőhelyes jelentkezők 10-20 százaléka számára biztosítson magyar állami ösztöndíjas férőhelyet” – szerepelt a dokumentumban.

A „törekszik” pontos értelmét firtató kérdésre Halász egy történettel próbált válaszolni: ha valaki Budapesten tanulna, de időről időre, előbb hetente, majd már ritkábban látogatna haza Füzesabonyba, akkor az édesanyja megkérné, hogy menjen gyakrabban. A diák erre azt válaszolná, hogy „törekszik erre”. Ezt a magyarázatot felzúdulás követte.

Doncsev arról is beszélt, hogy mindent egybevetve 23 milliárd forint többlet jut a felsőoktatásra a tavalyihoz képest, de azt nem tudta megmondani, hogy a teljes összeg mekkora. Az EMMI korábbi közlése szerint a 2013-as költségvetési törvény tavalyhoz képest 24  milliárd forinttal kevesebb forrást biztosít az egyetemeknek, a másik oldalon azonban 47 milliárdos többlettámogatásról lehet beszélni. Ez a következő tételekből áll össze: 27 milliárd forintot szánnak a ppp-konstrukciók kiváltására, 10 milliárdot az EU-s projektek önrészére, további 10 milliárd forintot pedig az adósságkonszolidációra.

„Nincs pénzkivonás” – mondta az államtitkár is, amire reagálva később a HaHa egyik tagja azt kérte tőlük, hogy „a szemantikai forradalmat” félretéve válaszoljanak a kérdésekre. Halászék viszont a hangulatjelzésként, az „igen” és a „nem” helyett használt különböző mutogatásokat, kézjeleket kérték számon a hallgatókon.

Doncsev arról is beszélt, hogy a HÖOK és a Rektori Konferencia mellett fontos szereplő az egyeztetéseken a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara is, mivel a felsőoktatásnak igazodnia kellene a valós gazdasági igényekhez. Egy jelenlévő oktató viszont felvetette, miként viszonyul az iparkamara, mint „megrendelő” például a bölcsész- és művészképzésekhez.

A sajtófőnök azt is elmondta, hogy ha 75 milliárd forintos, a városnál is nagyobb például a Debreceni Egyetem költségvetése, akkor „jogosan szeretnék látni, hogy mi történik ott bent”, megfelelően hasznosul-e a felsőoktatásra fordított pénz. Kérdésre válaszolva úgy vélték, hogy attól még nem sérülne az egyetemi autonómia, ha „a gazdasági rend és működés átláthatóságát javító szabályozás" születne.

Rovatok