Index Vakbarát Hírportál

Megsemmisítettek 12 tonna sertéshúst

2013. február 14., csütörtök 15:47

Hatalmas mennyiségű, 10 ezer ember ebédjére elegendő fagyasztott sertéshúst foglalt le a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) csütörtökön. A hivatal akciócsoportja azért lépett fel, mert súlyos élelmiszer-higiéniai szabálytalanságokat állapítottak meg. Kérdésümlre a kiemelt ügyek igazgatója elmondta, hogy a kilencedik kerületi cég nem tudta igazolni a hús eredetét.

Mivel a lefoglalt mennyiség közel felénél, 12 tonnánál bebizonyosodott, hogy a forgalomba hozatalhoz szükséges cimkéket helyben nyomtatták, mégpedig létező, de nem a valós eredetet feltüntető számmal. Erre utalt az is, hogy a helyszínen találtak még fel nem ragasztott cimkéket, noha ilyen nem kerülhetett volna a cég birtokába. További probléma volt, hogy a húst a raktárban szabálytalanul helyben fagyasztották. Ezért a 12 tonna húst megsemmisítették.

18 tonna húst ugyanakkor zároltak, mivel nem fogadták el a hús jelölését. Itt a hivatal várja, hogy a cég számlákkal és szállítólevéllel igazolja az eredetet. Ez Helik Ferenc, az akciócsoport vezetője szerint egyelőre nem történt meg.

Mivel a vizsgálat még folyik, Helik Ferenc a céget nem akarta megnevezni. Annyi árult el, hogy egy kilencedik kerületi, magyar tulajdonú nagykereskedő cégről volt szó, amely nem láncban működik.
A cég büntetése több millió forint lehet, amely mellett nekik kell állniuk a megsemmisítés költségét is.

Rovatok