Index Vakbarát Hírportál

Emelkedik a vízszint Zalában

2013. február 26., kedd 18:14

A hó gyors olvadása és az esőzések miatt megemelkedett a folyók, patakok és a csatornák vízszintje Zala megyében. Liszón, Pethőhenyén és Pórszombaton a vízszint már eléri az árvízvédelmi szempontból kockázatot jelentő értéket - közölte honlapján kedden a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

A Zala és Mura folyókba becsatlakozó vízfolyásokon - a Cupi-patakon és a Principális csatornán - is megnövekedett a vízszint, és a védvonalakon kezdi elönteni az árterületeket, de egyelőre még sehol sem volt szükség lakosságvédelmi intézkedésekre. A vízszint emelkedése lassítja a víz elfolyását, így helyenként belvizes területek alakultak ki a megyében. A belvíz a mezőgazdasági művelésű, a lakott területektől távol eső területeket érinti, így lakosságvédelmi intézkedésekre emiatt feltehetőleg nem kell számítani.

Kedd délután Vindornyaszőlősön egy lakóépület pincéjében 40 centiméter magasan állt a víz, amely a kazánt és az ott tárolt ingóságot veszélyeztette. A vizet a keszthelyi tűzoltók szivattyúzták ki. Zalaegerszegen az Alsóerdei úton a vízelvezető árok nem tudta elvezetni a felgyűlt esővizet, ezért az elöntötte az úttestet, a járdát és a kerékpárutat, valamint veszélyeztetett egy melléképületet. A zalaegerszegi tűzoltók a vízmű szakembereivel együttműködve kéziszerszámokkal megszüntették a veszélyhelyzetet - olvasható a honlapon.

Rovatok