Index Vakbarát Hírportál

Beszedték a hófogó rácsok egy részét

2013. március 19., kedd 15:57 | aznap frissítve

A közútkezelő még a rendkívüli időjárás előtt a gazdák kérésére beszedte a hófogó rácsok egy részét, többségük viszont még kint volt a közutak mellett. De azok sem jelentettek segítséget 100-120 kilométer/órás széllökéseknél, mondta Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. szóvivője.

A közleményben kifejtette, hogy tavaly novemberben több száz kilométernyi útszakaszon helyeztek ki hófogó rácsokat azokra a területekre, amelyeken a tapasztalatok szerint hófúvásos szakaszok alakulhattak ki. Mint mondta, miután „az elmúlt hetekben a hosszú távú előrejelzésekben nem szerepelt, hogy ilyen rendkívüli időjárás várható", több gazda is „sürgette és nyomás alatt tartotta" a közútkezelőt, hogy szedje be a hófogó rácsokat, mivel akadályozzák a földmunkákat.

Néhány helyen eleget tettek ennek a kérésnek, de döntő többségében a napokban is kint voltak a hófogók, szögezte le a szóvivő, hozzátéve: amikor az előrejelzések szerint a hófúvásokra lehetett számítani, leállították a leszereléseket. Szerinte a hófogó rácsok visszahelyezése sok időt, „szinte száz százalékban kétkezi munkát igényel", a közútkezelő dolgozóinak pedig a hóeltakarítás és a síkosságmentesítés mellett már nem volt elég idejük arra, hogy visszaállítsák a hófogókat. Pécsi Norbert Sándor hozzáfűzte, sok helyen a fémlopások miatt nem voltak kint a hófogó rácsok.

Kiemelte, a hófúvások miatt olyan helyeken is kialakultak nehezen járható, illetve járhatatlan utak, ahol kint voltak a hófogók. Mint mondta, ezek csupán az óránkénti 20-30 kilométeres erősségű széllökésekig jelenthetnek biztos védelmet. Ehhez képest a múlt héten sokszor 100-120 kilométeres széllökések voltak, amelyek „szétszaggatták és felborították a hófogó rácsokat, vagyis hiába voltak kint, nem tudták ellátni funkciójukat".

A szóvivő cáfolta, hogy hóvédő erdősávokat vágtak volna ki, ellenkezőleg: csak Veszprém megyében, amelyet nagyban érintettek a hófúvások, 12 ezer facsemetét ültettek 2012 végén, amelyek jelentős része hóvédő erdősávként funkcionál majd. Pécsi Norbert Sándor közleménye szerint a múlt hét keddtől elrendelt rendkívüli munkavégzést március 25-éig meghosszabbították.

Mint írta, szerda délután az összes médiumnak közleményt küldtek, amelyben felhívták a közlekedők figyelmét a hófúvásokra, ezen felül országos szintű átcsoportosításokat hajtottak végre gépparkjukban. Bár az autópályákat nem a közútkezelő üzemelteti, mégis több megyéből vezényeltek át nagyteljesítményű hómarókat, hogy segítsék az M1-es felszabadítását. A közlemény szerint „csak az úttartozékokban" több tízmillió forintos kár keletkezett, de végleges összesítés még nem készült minden megyére kiterjedően.

Az Állami Autópálya Kezelő Zrt. kedd este arról tájékoztatott, hogy ők egyetlen méternyi hófogót sem bontottak le, ezt a hivatalosan március 15-ig tartó téli útüzemeltetési időszakban nem is tehetik meg. Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzései alapján egyébként ezt az időszakot már március 13-án meghosszabbították, mondta Béni Gyöngyi, a társaság kommunikációs vezetője.

Rovatok