Index Vakbarát Hírportál

Már nem titkosak a Laborc-Portik beszélgetések

2013. április 16., kedd 17:48

Feloldották a titkosítás alól a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója, Laborc Sándor és az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója, Portik Tamás között elhangzott beszélgetéseket. Kocsis Máté, az Országgyűlés Nemzetbiztonsági bizottságának fideszes tagjának indítványát tíz igen és két tartózkodó szavazat mellett fogadták el.

Kocsis Máté elmondta, hogy a titkosítás alól feloldott anyag nem válik automatikusan nyilvánossá, de mégis nagy lépés az anyag megismerhetősége felé. A beszélgetéseket egyébként 2008 nyarán a titkosszolgálat rögzítette. A bizottság azt is megszavazta, hogy az üggyel kapcsolatos nemzetbiztonsági bizottsági jegyzőkönyveket is oldják fel a titkosítás alól.

Februárban Pintér Sándor belügyminiszter kért fel egy szakértői bizottságot, hogy vizsgálják meg, milyen részleteket lehet nyilvánosságra hozni az anyagból. Március végén a Gálszécsy András volt titokminiszter vezette bizottság a jelentésében megírta, nem tartják  indokoltnak, hogy fenntartsák az adathordozók megismerhetőségének korlátozását

Az LMP-s Mile Lajos javaslatát azonban leszavazták a mai bizottsági ülésen. A javaslat arra vonatkozott, hogy állítsanak fel egy, a találkozókat vizsgáló tényfeltáró testületet. Mile hozzátette: „mindenesetre alapvetően kérdőjelezi meg ez a döntés, hogy ki mennyire gondolja komolyan, hogy utána kell nézni az ilyen kényes ügyeknek, és ki mennyire gondolja komolyan azt, hogy Magyarországon a korrupciót fel kell számolni”

Megdönthetetlen bizonyítékok vannak arra, hogy Laborc Sándor, a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) volt főigazgatója legalább kétszer találkozott Portik Tamással, akit több, a kilencvenes évek közepén történt leszámolás megrendelésével gyanúsítanak, írta tavaly decemberben a Magyar Nemzet. A rendhagyó megbeszélésekről hangfelvételek is készültek.

Portik ellen végül idén márciusban nyújtottak be vádiratot. A vádirat szerint P. Tamás az 1994 és 2000 között F. Attilával és D. Gáborral együtt az Energol Rt. vezérigazgatója volt, a cég tevékenysége révén jelentős vagyont szerzett, és ezzel párhuzamosan egyre nagyobb befolyásra tett szert az alvilágban. P. Tamás 1996-ban három ingatlan birtoklása miatt elszámolási vitába keveredett a budapesti éjszakai élet szintén meghatározó alakjával Prisztás Józseffel, ezért annak érdekében, hogy végleg leszámoljon ellenlábasával elhatározta, hogy megöleti őt.

P. Tamás bevonta testőrét H. Istvánt és ismerősét F. Ferencet. F. Ferenc feladata az volt, hogy a bűntársaival történt előzetes egyeztetésnek megfelelően Prisztás Józsefet 1996 november elsején az emberölés kiszemelt helyszínére, a III. kerületi Ladik utcába csalja, az emberölés végrehajtásával P. Tamás a testőrét H. Istvánt bízta meg. F. Ferenc 1996 november elsején 11 óra körül Prisztás József sértettel együtt megjelent a helyszínen, ahol már várta H. István, aki egyszer fejbe lőtte az épp gépkocsijába beszállni készülő Prisztás József sértettet, aki perceken belül a helyszínen életét veszítette.

Rovatok