Index Vakbarát Hírportál

Több száz ház megsérült a földrengésben

2013. április 23., kedd 13:57 | aznap frissítve

Több száz lakóház megsérült az éjszakai földrengésben, de nagyobb károk nem keletkeztek, a felmérés még tart, közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) főigazgatója.

Az éjszakai földrengés után azonnal megkezdték a térségben lévő veszélyes üzemek, közműellátók és az árvízzel érintett területek gátjainak felmérését, de ezekben a létesítményekben semmilyen kár nem keletkezett.

Virradat után megkezdték a lakóépületekben keletkezett károk felmérését. Az eddigi összesítések szerint a Heves megyei Tenk településen keletkezett a legtöbb kár, ott több száz lakóépület fala megrepedt vagy megsérült, megrogytak a kémények és leestek a tetőcserepek. Átányban is legalább száz lakás sérült meg.

Egyetlen épület sem dőlt össze, nem vált lakhatatlanná, senkit nem kellett kitelepíteni.

Heves megye tizenhárom településéről érkeztek bejelentések az éjszakai földrengés okozta károkról a katasztrófavédelem műveletirányítási központjához. Épületkárokat jeleztek Petőfibányáról, Füzesabonyból, Erdőtelekről, Tarnabodról is, jellemzően repedéseket okozott a földmozgás.

Mennyire erős a 4,8-as földrengés? >>>

Kiszely Márta, a Magyar Tudományos Akadémia Kövesligethy Radó Szeizmológiai Obszervatóriumának munkatársa korábban elmondta, hogy a földmozgást több helyen lehetett érezni, sok hívást kaptak az országból, többek között Budapestről, Jászapátiból, Fótról.

A 0.28-kor észlelt, a Richter-skála szerinti 4,8-4,9-es erősségű földrengés epicentruma a Heves megyei Heves város közelében volt.

A rengést az Index Facebook-oldalának kommentjei alapján több helyen is erősen, másodperceken keresztül érezték.

Legutóbb február 16-án mértek Magyarországon földrengést, akkor a Richter-skála szerinti 3,5-es erősségű rengés volt a Heves megyei Füzesabony térségében.

A keddihez hasonló méretű földrengés legutóbb 2011 januárjában volt Magyarországon, Oroszlány közelében. Akkor is sok épület károsodott, személyi sérülés azonban nem történt.

Rovatok