Index Vakbarát Hírportál

40 millió a békemenetes civileknek a fideszes alapítványtól

2013. április 25., csütörtök 14:23 | aznap frissítve

A Bajnai Gordon elleni plakátkampányt és a békemenetet is jegyző Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány (CÖKA) 46,5 millós bevételéből 40 millió forint, azaz a bevétel 86%-a a Polgári Magyarországért Alapítványtól származik. Az adatot maga a CÖKA hozta nyilvánosságra.

"A Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány figyelemmel a Haza és Haladás Egyesület irányunkba megnyilvánuló információ éhségére, a törvényben meghatározott határidőn belül nyilvánosságra hozza számviteli és közhasznúsági jelentéséből a 2012-es évre vonatkozó bevételi adatait. A szervezetünk bevétele 46,5 millió forint volt. A CÖKA 2012-ben a Szövetség a Polgári Magyarországért Alapítványtól 40 millió forint támogatást kért és kapott, amit a nemzeti érzelmű polgárok összefogásának érdekében használt fel. További bevételeinket a magánszemélyektől kapott támogatások jelentették" - írják közleményükben, hozzátéve, hogy "a Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány vezető tisztségviselőinek nem nyújtott sem pénzbeli, sem természetbeni juttatást."

A CÖKA  ugyanakkor tagadja, hogy közvetlenül a Fidesztől vagy költségvetési szervtől adományhoz jutott volna. "Visszautasítjuk a Haza és Haladás Egyesület azon állítását, miszerint a Gyurcsány-Bajnai kormány múltbeli tevékenységéről szóló ismeretterjesztésünkre támogatást kaptunk volna költségvetési szervtől, FIDESZ-től vagy más párttól, alapítványtól vagy külföldi intézménytől. Ez irányú kiadásainkat, mint ahogy azt már többször jeleztük, magánszemélyek és kisvállalkozások segítségével rendeztük" - írják.

Szigetvári Viktor, a Haza és Haladás egyesület alelnöke sajtóközleményben reagált. Szigetvári szerint az, hogy a CÖKA 46,5 milliós éves bevételéből 40 milliót a Fidesz pártalapítványtól kapott adományként, beismerése annak, hogy „a CÖKA valóban a Fidesz által finanszírozott álcivil szervezet”. „Fellengzős közleményük ellenére azonban nem adtak kielégítő választ arra a kérdésünkre, hogy közpénzből finanszírozták-e háromszázmilliós gyűlöletkampányukat, melynek célja Bajnai Gordon lejáratása volt” - fogalmaz a Haza és Haladás alelnöke.

Rovatok