no

Index Vakbarát Hírportál

150 milliós irodába költözik az Iparkamara

2013. április 26., péntek 15:27

A Magyar Kereskedelmi és Iparkamara címe megváltozott: a Szabadság térre, a Bank Centerbe helyezte át irodáit. A kamara a főváros egyik legexkluzívabb irodaházának tetején bérelte ki évi 150 millió forint körüli összegért a két legjobb panorámás szintet. Parragh László szerint a bérleti díj üzleti titok, de a csőd közelbe került MTESZ-székházban, ahol már hónapokkal ezelőtt felmondták szerződésüket, a magas üzemeltetési költségek miatt hasonló nagyságú volt az irodákra fordított kiadás.

Hivatalosan még nem jelentette be új bérlőjét a Bank Center, de a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara honlapján a napokban már olvasható volt a hír, hogy a szervezet április 22-től a Szabadság téri irodaházba tette át székhelyét, ahol többek között az IMF, az Egyesült Államok nagykövetsége és egy Ferrari-szalon bérlőtársa lesz.

Az Iparkamara nem költözött messzire, eddig a Kossuth tér szélén álló, meglehetősen lepukkant irodaházban működött. A MTESZ-székház néven ismert épületet azonban az Országgyűlés nézte ki magának, hogy odaköltöztesse a képviselőket. A csőd közelben lévő épület tulajdonosa, a Magyar Nemzeti Vagyonkezelő Zrt. januárban fel is mondta az Iparkamara szereződését.

Parragh László, kamarai elnök az Indexnek elmondta, januárban végül az a megállapodás született, hogy a kamara maradhat a Kossuth téri irodáiban, amíg nem talál megfelelő színvonalú új helyet magának. Parragh szerint a kiüresedett MTESZ-székházban olyan magas volt a megmaradt bérlőkre jutó üzemeltetési költség, hogy a kiadások lényegesen nem is emelkedtek a Bankcenterbe való beköltözéssel. A régi irodában már a dolgozók számára is méltatlanok voltak a körülmények, sőt évek óta nem fogadhattak védett személyt sem vendégként, mert ezt az épület állaga miatt a nemzetbiztonság megtiltotta.

Parragh kijelentette: ő szívesen nyilvánosságra hozná, hogy mennyit fizet az Iparkamara, de az összeg üzleti titok, és nem a kamara miatt. Az elnök szerint egyébként azért is megérte a költözés, mert a Bank Centerben egy helyre költözhetett a kamara számos olyan szervezete, például a szakképzési részleg, amely eddig más helyen működött a városban.

Bőven van 10 alatt is

A Portfolio ingatlanszakértője az Index kérdésére elmondta, hogy jelenlegi budapesti irodakínálat alapján mind a Váci úti, mind az új építésű belbudai irodaházakban lehet találni 10 eurós vagy akár annál ólcsóbb irodákat. A szakértő szerint csak alku kérdése, hogy egyszámjegyű bérleti díjért jó fekvésű és jó minőségű ingatlanban találjon valamely cég magának irodát.

Az Index információi szerint az Iparkamara mintegy 2000 négyzetméternyi irodaterületet bérel a Bank Center Platina tornyának 9. és 10., legfelső emeletén. A helyiségek előző bérlője az Emfesz volt, de az egykor 200 milliárdos forgalmú gázszolgáltató tönkrement, és kiköltözött az exkluzív irodákból.

Információink szerint az Emfesz 24-26 eurós díjat fizetett az irodák négyezetméteréért, a kamara azonban jelentős engedményt kapott.

20 eurós havi négyzetméterárral számolva, és az üzemeltetési költséget is figyelembe véve évi 150 millió forintra becsülhető az az összeg, amit a kamarának kell állnia az új helyért.

Tény, hogy a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara anyagi helyzet jelentősen javult az elmúlt egy évben, miután gazdasági vállalkozások számára kötelezővé tették a hozzájárulás fizetését. Az 5000 forintos befizetések számottevően gazdagították a gazdasági érdekvédelmi szervezeteket, a Figyelő szerint a tavalyi regisztrációs díjból a Magyar Kereskedelmi és Iparkamarának országos szinten 2,35 milliárd forint többletbevétele származott.

Rovatok