Index Vakbarát Hírportál

Pénz helyett kampánykártyát kapnak a képviselőjelöltek

2013. április 27., szombat 09:20 | aznap frissítve

Az új kampányfinanszírozási törvény tervezete szerint 2014-től az egyéni képviselőjelölteknek járó egymillió forintos költségvetési támogatást a Magyar Államkincstárnál vezetett kártyafedezeti számlán keresztül lehet igénybe venni - írja a Magyar Nemzet.

A lap úgy tudja, hogy a hamarosan a parlament elé kerülő tervezet szerint minden egyéni képviselőjelölt, akit nyilvántartásba vesznek az országgyűlési választásokon, várhatóan egymillió forint költségvetési támogatásban részesül. A képviselőjelölt kezébe azonban a visszaélések elkerülése érdekében nem kerül semmilyen formában sem pénz, hanem egy kincstári kártyát kap, amellyel a hitelkártyákhoz hasonlóan rendezheti a számláit.

A részleteket - például, hogy pontosan milyen kampányköltségekre fordítható a támogatás, illetve kik fogadhatják el a kártyát - részben a MÁK szabályzata, illetve a jelölttel kötött támogatási szerződés fogja tartalmazni.

A Magyar Nemzet a Fidesz egyik vezető politikusától megtudta, hogy a választások után minden indulónak utólag el kel számolnia az államkincstárral. Az új kampányfinanszírozási törvény tartalmaz egy "komolysági küszöböt" is, ami azt jelenti, hogy azoknak a jelölteknek, akik a választásokon nem szerzik meg az adott választókerület szavazatainak egy-két százalékát (kb. 500-1000 szavazatot), kamatostul kell majd visszafizetniük a felhasznált állami támogatást.

A választásokon induló jelöltek azonban nem csak a költségvetéstől kapnak támogatást, az egy párt által a kampányra fordítható összeg várhatóan jelöltenként ötmillió forint lesz. A törvényjavaslat szerint azonban a közös listát állító szervezetek egy pártnak fognak majd számítani a költési limit tekintetében.

Rovatok