Index Vakbarát Hírportál

A nemzeti dohányfőnök sógora is trafikos lett

2013. április 30., kedd 15:38 | aznap frissítve

Gyulay Zsoltnak, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. vezérigazgatójának sógora is elnyert két trafikpályázatot a 3. kerületben.

Információink szerint az Óbudán pályázatot nyerő Solymár László nem más, mint Gyulay Zsolt húgának, Gyulay Katalinnak a férje. Ezt a cégközlöny nyilvános adatai is megerősítik. Solymárné Gyulay Katalin az ugyancsak a III. kerületben működő TI44 2003 Kft. - Nívós ingatlaniroda ügyvezetője. A cégadatok között olvasható az anyja neve. Ez megegyezik Gyulay Zsolt anyjának nevével a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. adatainál.

Felhívtuk Solymárné Gyulay Katalin irodáját. A telefont ő vette fel. Amikor megkérdeztük, hogy ő-e Gyulay Zsolt testvére, igennel válaszolt. Amikor viszont elmondtuk neki, hogy a trafikpályázatokkal miatt kérdezzük ezt, azt mondta, éppen tárgyalása van, hívjuk később. Amikor újra hívtuk, Gyulay Katalin megerősítette: valóban ő a testvére Gyulay Zsoltnak és a férje nyert koncessziót a pályázaton. Gyulay Katalin még megjegyezte: az ingatlankereskedelem mellett ő húsz éve foglalkozik dohány kiskereskedelemmel is.

Kedden délelőtt levélben kerestük meg Gyulay Zsoltot a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. sajtóoldalán keresztül, és hívtuk a cég kommunikációs vezetőjét is, de a vezérigazgatóval nem tudtunk beszélni.

Cikkünk megjelenése után nem sokkal jelentkezett Gyulay Zsolt. Elmondta: tudott arról, hogy húga férje pályázni fog, de határozottan állította, hogy a pályázatukat nem látta. „Húsz éve ezzel foglalkoznak, és a Római-parton ők számítanak a legnagyobb dohányforgalmazónak. Nem tudom, mi ezzel a probléma, hiszen a pályázatok elbírálásához nekem és a Zrt-nek semmi közünk nem volt. Mivel a bírálatban nem veszünk részt, azt gondolom, hogy semmiféle összeférhetetlenség nincs” – mondta Gyulay Zsolt.

A vezérigazgató elmondta azt is, amikor kinevezték, a húga azt mondta: csak akkor vállalja el az állami dohánycég vezérigazgatói posztját, ha neki emiatt nem kell feladnia az üzletet. Az egykori olimpiai aranyérmes Gyulay Zsolt húga kétszeres világbajnoki ezüstérmes kajakozó, férje pedig kenuedző volt, de az utóbbi egy évben munkanélküli. „Eddig az volt a vád, hogy olyanok nyertek, akik nem ezzel foglalkoztak, számomra érthetetlen, miért baj, ha olyanok kapnak koncessziót, akik régóta ezzel foglalkoznak” – mondta Gyulay Zsolt.

A dohány-kiskereskedelmi koncesszióra beérkezett pályázatokat a Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. készítette elő bírálatra. A döntést a bíráló bizottságok hozták meg a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumon belül. Gyulay Zsolt, a Nemzeti Dohánykereskedelmi Zrt. vezetője korábban azt mondta: a pályázati kiírás nyílt és tiszta volt, azon bárki indulhatott, a nyertes 5400 névben pedig "sok mindenkit fel lehet fedezni, főleg, ha kifejezetten az a szándék, hogy hergeljék a veszteseket".

Gyulay Zsolt a Népszabadságban kedden megjelent interjúban arra a kérdésre, hogy nem csörgött-e sokat a telefonja a kinevezése után, ezt válaszolta:

De, rengeteget. Régi barátok hívogattak, hogy tudok-e nekik segíteni. Sokan megsértődtek. Mindenkinek elmondtam, hogy nem tudom befolyásolni az eredményt.

Rovatok