Index Vakbarát Hírportál

Laborc: Ez egy koncepciós eljárás

2013. május 5., vasárnap 21:56

Nem tartja hitelesnek a Nemzetbiztonsági Hivatal (NBH) korábbi főigazgatója azokat a leiratokat, amelyek az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és közötte történt találkozók hangfelvételei alapján készültek, és álláspontja szerint ez az ügy koncepciós eljárás.

Laborc Sándor az ATV Szabad Szemmel című műsorában vasárnap este sugárzott interjúban elismerte, hogy találkozott az alvilági kapcsolatokkal rendelkező Portik Tamással egy nyilvános helyen, de - mint mondta - azért, hogy az általa vezettet titkosszolgálat számára konkrét és hasznos információkat szerezzen, amelyeket ha nem tudnak felhasználni, szükség esetén akár tovább is adhatnak az arra illetékes társhatóságoknak. Azt, hogy a találkozókat korábban miért tagadta, és miért nem beszélt a találkozón elhangzottakról még a parlamenti biztosság előtt sem, azzal magyarázta, hogy nem kapott egyértelmű, írásos felhatalmazást erre vonatkozóan a titokgazdától. Ezért, mint mondta, érdemben ma sem beszélhet ezekről az információkról.

Az NBH volt főigazgatója azt mondta, a Vadrózsa étteremben történt találkozón a hangfelvételek az ő tudtával készültek, de azt nem tudja, hogy arról később bármikor is bármilyen másolat, vagy leirat készült volna. Így azt sem tudja, hogy a most nyilvánosságra hozott szöveg milyen felvétel alapján és kik készítették, ugyanis az eredeti hanghordozót más, szintén hivatalosan jegyzőkönyvezett dokumentumokkal együtt találták meg. Laborc Sándor szerint kétségbe vonható a most nyilvánosságra hozott leirat hitelessége, de "tragédiának" nevezte, hogy azt, vagy annak részleteit különleges adatokat tartalmazva hozták nyilvánosságra.

A volt titkosszolgálati vezető határozottan cáfolta, hogy a hangfelvételeket bármikor is meg akarta volna semmisíteni, és koncepciós eljárásnak tartja az egész ügyet, mert mint fogalmazott, szemezgetve, kiragadott mondatokkal próbálják "vegzálni". Tagadta az NBH volt főigazgatója azt is, hogy a Portik Tamással történt találkozón politikusokkal kapcsolatos lejárató információk, cselekedetek megszerzését, megszervezését kérte volna. Mint mondta, mindössze azt szerette volna elérni, hogy amennyiben a volt Energol-vezető a döntéshozókat befolyásoló cselekmények, információk birtokában van, jelezze számukra.

Közlése szerint Portik Tamás nem rendelkezett olyan információkkal, amelyek az NBH számára hasznosak lehettek volna, így a további találkozók nem is valósultak meg. Arra kérdésre, hogy egy titkosszolgálati vezető miért találkozik egy bűnözői körökben jól ismert személlyel, úgy válaszolt: kellően elhatárolódva szerepet játszott, de a beszélgetés során többször is kifejtette, hogy Portik Tamás nem számíthat tőlük semmiféle védelemre, támogatásra, mert az általa vezetett NBH politikai befolyástól menetesen dolgozik, tevékenységét törvények és jogszabályok határozzák meg.

Laborc Sándor "politikai propaganda részének" tartja azokat a Kósa Lajos debreceni polgármester lejáratására vonatkozó sajtóinformációkat, amelyekkel megpróbálták összefüggésbe hozni. Mint fogalmazott, a korábban az egyik napilapban rendőrségi jegyzőkönyvre hivatkozva közölt írás alapján egyértelmű számára, hogy az erre vonatkozó nyilatkozat és beszélgetés 2007 augusztusában készült, vagyis egy évvel korábban, mint a közte és Portik Tamás közti legelső találkozó időpontja. Kérdésesnek nevezte azt is, hogy a hatóságok korábban ezzel kapcsolatban miért nem tettek semmit, és egy alvilági kapcsolatokkal rendelkező ember "hogyan erősödhet meg" évek alatt.

Az Alkotmányvédelmi Hivatal április végén oldotta fel a Portik Tamás, az 1990-es évek olajszőkítési ügyleteiről ismert Energol Rt. egykori igazgatója és Laborc Sándor korábbi titkosszolgálati vezető közötti két megbeszélésről készült hangfelvétel titkosságát. Az anonimizált leiratokat feltették az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága honlapjára. A dokumentumok szerint 2008-ban két alkalommal találkozott egymással Portik Tamás és Laborc Sándor, két másik ember társaságában. A megbeszéléseken készült hangfelvételek szerint Laborc a Portiktól származó, közéleti szereplőkre terhelő információkat a nyilvánosság előtt akarta felhasználni. A hangfelvételek leirataiból kiderül, Portik félt attól, hogy 2010-ben a baloldal elveszti a választásokat, és mindent megtett volna, amit kérnek tőle.

Egy hónappal a 2010-es országgyűlési képviselő-választások előtt került fel az internetre az a videofelvétel, amelyben egy férfi vesztegetéssel vádolta meg Kósa Lajost. A felvételen szereplő férfi később azt mondta, hogy NBH-sok kényszerítették a szöveg felolvasására. Az M1 szerda esti Híradójában - egy a birtokukba került három évvel ezelőtti rendőrségi dokumentumra hivatkozva azt közölte: Portik Tamás állhatott a Kósa Lajos ellen a 2010-es országgyűlési választások előtt indult lejárató akció mögött.

A Magyar Nemzet és a Népszabadság korábbi beszámolója szerint hivatalos személy által elkövetett bűnpártolás miatt február óta újra nyomoz a Központi Nyomozó Főügyészség Portik Tamás és Laborc Sándor találkozóinak ügyében. Fazekas Géza ügyészségi szóvivő mindkét lapot arról tájékoztatta, hogy az Alkotmányvédelmi Hivataltól (AH) érkezett bejelentés nyomán rendeltek el nyomozást, amelyet a Nemzetbiztonsági Hivatal volt főigazgatója és egy magánszemély két egyeztetése alapján folytatnak. Amíg az AH nem oldotta fel a találkozók leiratának titkosságát, a nyomozás egésze is titkos volt. Az ügynek egyelőre nincs gyanúsítottja, a meghosszabbított idejű vizsgálat június 7-ig tart - derül ki a cikkekből. Az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottsága kedden döntött arról, hogy a Portik-Laborc találkozókat vizsgáló, paritásos alapon működő ténymegállapító albizottságot állít fel.

Rovatok