Index Vakbarát Hírportál

Átalakul az igazságszolgáltatás szabályozása

2013. május 13., hétfő 22:17

A polgárri perrendtartás és a büntetőeljárás megújításáról döntött a kormány. A polgárri perrendtartás új szabályozása 2017-re készülhet el, az új büntetőeljárási törvény kodifikációs csoportja pedig pénteken ül össze – közölte Navracsics Tibor közigazgatási és igazságügy-miniszter hétfőn.

Navracsics Tibor a HírTV-nek adott nyilatkozatában azt mondta: hasonlóan a polgári törvénykönyv kidolgozásához, a büntetőeljárás megújításakort is azt a célt tűzték ki maguk elé, hogy az egyetemi szféra és a jogalkalmazók legjobbjainak összeválogatásával kezdjék meg az új kódex kidolgozását. Úgy fogalmazott, mindenki érzi, hogy új büntetőeljárási szabályokra van szükség, részben a hatáskörök, illetve a felelősség pontosítása és tisztázása céljából.

Megújul a polgári perrendtartás (pp) is. Az új pp-ről szóló törvényt a tervek szerint 2016 végén vitatja meg a kormány, és 2017-ben tárgyalhatja az Országgyűlés – közölte a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium (KIM) hétfőn.

A KIM közleményéből kiderült, hogy a jelenleg hatályos, polgári perrendtartásról szóló 1952. évi III. törvény Magyarország legrégebbi kódexe, amely az államszervezeti és társadalmi változások miatt eddig tíz nagyobb és több mint száz kisebb módosításon esett át. A KIM kiemelte: nemcsak azért van szükség egy új polgári perjogi törvénykönyvre, "hogy megfeleljen a kor kihívásainak, hanem azért is, mert a perrendtartásra hárul az anyagi jogi normák érvényesülésének biztosítása".

A kormány célja egy korszerű, a nemzetközi gyakorlatnak és elvárásoknak is megfelelő, az anyagi jogok hatékony érvényesítését biztosító polgáriperjogi törvénykönyv megalkotása – hangsúlyozta a minisztérium.

A közlemény szerint a tudomány jeles képviselőiből, állami vezetőkből és a jogi hivatásrendek vezetőiből álló Polgári Perjogi Kodifikációs Főbizottság 2014 második negyedévére dolgozza ki a törvény koncepcióját és téziseit. Ezt követően széles körű szakmai és társadalmi vitára kerülne sor, majd a kész javaslatot a tervek szerint 2016 végén vitatja meg a kormány, és 2017-ben tárgyalja az Országgyűlés.

Mint írták, az új polgári perrendtartás előkészítése egy már korábban bevált, az új polgári törvénykönyv elfogadásának előkészítése során alkalmazott intézményi kereteket követi. A jogszabály előkészítését a Polgári Perjogi Kodifikációs Főbizottság, a Polgári Perjogi Kodifikációs Szerkesztőbizottság és a munka- és témabizottságok végzik. A főbizottság a munka- és témabizottságok javaslatai és a szerkesztőbizottság előterjesztése alapján hoz döntést a lényegi kérdésekben.

A főbizottság és a szerkesztőbizottság elnöki tisztségét Németh János professzor tölti be, aki "mind az elméleti, mind a gyakorlati szakemberek számára elismert szaktekintély" – írta a KIM.

Rovatok