Index Vakbarát Hírportál

Túlsózzák az ételt a magyar menzák

2013. május 15., szerda 14:17

Visszásságokat mutatnak a mintamenzaprogram keretében végzett budapesti vizsgálatok eredményei, a közétkezetésben részt vevők nem mindig kapják meg a szükséges kalóriamennyiséget és fehérjét, az ételek pedig sok sót tartalmaznak – erről Budapest kormánymegbízottja beszélt szerdán budapesti sajtótájékoztatón.

Pesti Imre – aki a Fidesz országgyűlési képviselője is – elmondta, hogy a mintamenzaprogram Budapesten idén januárban indult, és a több száz fővárosi konyha közül 150-en csatlakozott hozzá. Tíz nagy, a közétkeztetésben részt vevő céggel folytatnak együttműködést – tette hozzá.

Közölte, a két legnagyobb, közétkeztetést biztosító cég ellenőrzésének eredményeiről tudnak beszámolni, e szerint a közétkeztetésben részt vevők a szokásos sómennyiség többszörösét fogyasztják, a kalciumbevitel 30-40 százalékkal marad el a szükségestől, a fehérjebevitel 30-50 százalékkal is kevesebb lehet a kívántnál.

Pesti Imre elmondta azt is, a közétkeztetés nem veszi figyelembe azt, hogy más kalóriaszükséglete van egy óvodásnak, mint egy középiskolásnak. A választék elég egyhangú, gyakoriak a pörköltjellegű ételek – jegyezte meg. Pozitívumként említette viszont a pékáruk változatosságát. A vizsgálatok eredményeképpen azt várják, hogy a konyhák a több évtizedes gyakorlaton változtatva részt vesznek egy modern európai közétkeztetés kialakításában, amelynek célja a fiatalok egészséges ételhez jutatása.

A programban részt vevő cégek partnerek voltak a vizsgálatokban. Több évtizedes szokást kell megváltoztatni, és az étkezési kultúra megváltoztatásában ezeknek a cégeknek kiemelkedő szerepük van – mondta. Prohászka Béla, a mintamenzaprogram vezetője elmondta, a főzőkonyhák vizsgálatakor a nyersanyagokban magas só-, zsír- és szénhidráttartalmat találtak, és a tálalókonyhákban az ételek nem mindig a megfelelő hőmérsékleten és nem a megfelelő formában voltak tálalva.

Rovatok