Index Vakbarát Hírportál

Zavaros múltja van az Őszöd-titok önjelölt feltárójának

2013. május 23., csütörtök 12:55

Katalin, Imre és Ferenc, ők szivárogtatták ki Gyurcsány Ferenc őszödi beszédét 2006 szeptemberében – a Heti Válasz Szabó Bálint állításaira alapozva csütörtökön bedobta, kik lehettek az előző kormányzati ciklus sorsfordító botrányának előidézői.

A kitálalás nagy meglepetést okozott az MSZP-ben, de különösen a koronatanú személye miatt erős kétkedéssel fogadták a közel hét éves titok megoldásának szánt sztorit. Baja Ferenc - aki a keresztneve alapján akár az egyik hírbe hozott szocilaista is lehet - közleményében harmadosztályú ponyvának minősítette Szabó állításait.

Tény, hogy Eduardo Rózsa-Floresről régóta ismert volt az a pletyka, hogy köze lehetett a felvételek kiszivárogatásához, Szabó Bálint azonban 2006-ban a legkevésbé sem számított olyan megbízható személynek, akit egy párton belüli bármilyen konspirációs találkozón szívesen láttak volna.

Szabó ugyanis – annak ellenére, hogy csak a Fiatal Baloldal-Ifjú Szocialisták (Fibisz) Vas megyei elnökségéig vitte – nem volt ismeretlen a párt vezetői előtt. Alig másfél évvel korábban ő volt az egyik főhőse több olyan hajmeresztő történetnek, amely az MSZP presztízsét erősen megtépázta, és a párton belül is komoly ellentéteket okozott. Rengeteg per, zavaros, tisztázatlan ügy, rendőrségi vizsgálat, pártszervezetek közötti harc övezte rövid MSZP-s pályafutását.

Már nem is abban a lakésban lakott Rózsa-Flores?

Az Origónak Rózsa-Flores egyik egykori barátja azt állította, hogy a Szabó Bálint által emlegetett helyszín, ahol az MSZP vezetői titokban találkoztak, már évek óta nem volt Eduardo Rózsa-Flores lakása. A forrás szerint Rózsa-Flores 2004-ben eladta az Eötvös utcai lakását, és néhány hónappal később Szurdokpüspökibe költözött, így nehezen elképzelhető, hogy a konspiratív beszélgetés 2006-ban mégis ott zajlott volna le, mint ahogy azt Szabó Bálint állította a Heti Válaszban. A forrás szerint az interjúban említett, Tito nevű németjuhász-rottweiler keverék sem élt már, két évvel korábban elpusztult. Szabó azt állította, hogy Titóra vigyázott, amíg a szocialista politikusok lejátszották Rózsa-Flores-nek a felvételt, amely Gyurcsány 2006 májusában elmondott balatonőszödi beszédéről készült.

A megyében Szabó fideszes önkormányzati képviselőként, sőt a Fidesz csepregi polgármester-jelöltjeként kezdte politikai pályáját, de a 2002-es kormányváltás után átállt a baloldalra, és Tóth Csaba, jelenlegi MSZP-s országgyűlési képviselő szövetségese lett. Tóth az MSZP hatalomra kerülése után az ismeretlenségből kiemelkedve megpróbálta megszerezni a kormánypárt megyei elnöki posztját. Tóthék az elnökségért folyó küzdelemben egy addig ismeretlen technikát használtak: rengeteg új tagot verbuváltak az addig alig néhány emberrel működő alapszervezetekbe, és ezzel felborították az erőviszonyokat.

A tagtoborzásokkal kapcsolatban azonban hamarosan megfogalmazódott a gyanú, hogy a hirtelen feltűnt új tagok jó része nem is létező személy. Ezzel párhuzamosan hirtelen megemelkedett a vasi Fibisz taglétszáma is. 2004-ben már a Vas megyei főügyészség jelentette be, hogy fiktív szervezetek alapítása miatt magánokirat-hamisítás gyanújával gyanúsítottként hallgatta ki Szabó Bálintot.

A Zuschlag János alelnökségével működő Fibiszben mindenhol egy kaptafára dolgoztak: mindenütt 11 fővel, többségében ugyanazzal a dátummal alakult meg tíz alapszervezet, amely döntően befolyásolta a Fibisz megyei szervezetében dúló hatalmi harcokat. Szabót ekkorra már az MSZP-ből is kizárták. A fiktív szervezetekkel kapcsolatos nyomozás során pedig azzal a történettel állt elő, hogy a szervezetalapítási jegyzőkönyvek eredeti példányait, amelyeket a budapesti pártközpontból saját kocsijával akart a szombathelyi ügyészségre szállítani, eltűntek. Szabó szerint Székesfehérváron megállt egy időre, és ekkor kilopták az iratcsomagot az autójából.

Néhány hónappal később még erre is rátett egy lapáttal, amikor végleg elmérgesedett a helyzet a párton belül, és mentorát, Tóth Csabát nyíltan is szavazatvásárlással vádolták. Horváth Csaba, az akkori szombathelyi MSZP-s polgármester tanácsadója, az Országos Cigány Önkormányzat megyei elnöke azzal vádolta Tóthot és társait, hogy 500 és 1000 forint közti összegekért vettek rá több kistelepülésen romákat, hogy MSZP-s belépési nyilatkozatokat írjanak alá. Tóth nem, helyette viszont Szabó Bálint rágalmazási pert indított a roma vezető ellen, majd pedig azzal vádolta meg, hogy a tárgyalás előestéjén több társával megverte és megerőszakolta őt.

Annak ellenére, hogy a megerőszakolás történetével sajtótájékoztatón, sőt tévében is kiállt a nyilvánosság elé, és a rivális szocialistákat támadta, Szabó nem tett rendőrségi feljelentést. A szombathelyi szocialisták szerint azért, mert külsérelmi nyomokkal nem tudta alátámasztani a vádakat. Ez volt az egyik legdurvább eleme, egyben a vége a szocialisták vasi belső háborújának, a megyei szervezetben Kiss Péter vezetésével csináltak rendet, feloszlatták az alapszervezeteket,  Tóth Csaba pedig ellehetetlenült. Tóth a fővárosba távozott, ezért hamarosan Szabónak is mennie kellett. Ekkor költözött Szegedre, ahol a hírek szerint az utóbbi időben a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció háza táján bukkant fel újra.

Rovatok