no

Index Vakbarát Hírportál

Jövő héten jön az ár

2013. június 1., szombat 18:27

Az Országos Vízügyi Főigazgatóság szerint rengeteg eső esett a Duna nyugatabbi szakaszainál, ezért jelentős árhullám érkezik hazánkba. A folyó felső szakaszán az elmúlt 24 órában 30-50 mm csapadék volt, keletebbre, a Traun-Enns vízgyűjtőn és a Bécsi medence térségében 15 és 40 mm közötti mennyiségeket mértek, de a csapadék a hozzánk legközelebb fekvő Burgenlandban is elérte a 15 mm-t. Ráadásul az OMSZ pénteki előrejelzése szerint a Duna vízgyűjtői feletti ciklon hétfőig kitart, addig mintegy 15-70 miliméternyi eső fogja tovább duzzasztani a folyót.

A Dunán ezért az árhullám tetőzésénél az OVF becslései szerint közel 8000 köbméter víz fog majd másodpercenként a Szigetközbe érkezni. Ott egyébként már el is rendelték az I. fokú készültséget, ami hétfőn már III. fokra fog emelkedni. Az árvíz várhatóan pénteken (június 7-én) tetőzik, és mintegy két méterrel magasabban a III. fokú készültségi szintnél.

Budapesten várhatóan hétfőn fogják elrendelni az I. fokú készültségi szintet, kedden már arra kell számítani, hogy a víz eléri a rakpartot, amit le is fognak zárni. Az árhullám tetőzése Budapesten jövő vasárnap esedékes, ez 750-800 cm-es vízállást jelent. Azonban szem előtt kell tartani, hogy az intézkedéseket a lehulló csapadék tényleges mennyisége is befolyásolhatja, ezért érdemes követni a vízállások alakulását az Országos Vízjelző Szolgálat oldalán.

A levonuló árhullám több olyan folyamatban lévő beruházást befolyásol, amely a Duna medrében, illetve az ártéri területeken folyik. Ezek kivitelezőit a vízügyi szolgálat a hatékony védekezés érdekében értesítette.

Rovatok