Index Vakbarát Hírportál

A romkocsmáknak felügyeleti díjat kell majd fizetni

2013. június 7., péntek 14:38

Az éjfél után is nyitva tartó belvárosi szórakozóhelyeknek felügyeleti díjat kell fizetniük, de önként belementek a külön pénzügyi teherbe, mert ezzel biztosíthatják a zavartalan működést. A befolyó pénzből az önkormányzatoknak a környék közbiztonságát és tisztaságát kell garantálniuk.

Fél év után a budapesti szórakozóhelyek képviselői szerint is megnyugtató módon zárult le az tárgyalássorozat, amely a romkocsmákat bezárással fenyegető új jogszabály hatályba lépése után indult.

Rogán Antal fideszes frakcióvezető péntek délután benyújtja az új javaslatot, amely a kereskedelmi törvény módosításával kompromisszumos megoldást kínál, és felülírja majd az éjszakai szórakozóhelyeket hátrányosan érintő korábbi szabályozást.

Rogán a szórakozóhelyek képviselői társaságában tartott sajtóbeszélgetésen elmondta, hogy a korábbi törvénynek sem a romkocsmák, éttermek működésének ellehetetlenítése volt a célja, hanem főként az erotikus szolgáltatásokat nyújtó nightclubokat akarták kiszűrni. Az egyezetések eredményeként most sikerült olyan új megoldást találni, amely lehetővé teszi a visszaélések kiszűrését is.

A javaslat speciális jogállást ad azoknak a vendéglátóhelyeknek, amelyek éjfél után is nyitva tartanak. A világörökségi területekre, így többek között Budapest belvárosi kerületeire kiterjedő szabályozás szerint a helyek addig jogosultak erre a státuszra, amíg be nem bizonyosodik, hogy az üzletvezető eltűrt vagy engedett törvénybe ütköző cselekményeket, például drogárusítást, vagy konzumnők futtatását. Ha a vendéglátóhely betartja törvényes működés feltételeit, és a jegyző által megfogalmazott elvárásokat, az engedélye alapján továbbra is nyitva tarthat.

Új elem, hogy bevezetik a felügyeleti díjat, amelyre a mintegy 100-150 érintett belvárosi bár, kocsma és kávézó tulajdonosának többsége is rábólintott. A vendéglátóhelyeknek befogadó képességük alapján fejenként és naponta 20 forintot kell fizetniük ezen a jogcímen. Azok a helyek, amelyek számára nincs megállapítva a maximális befogadóképesség, 3 négyzetméterenként kell 20 forintot fizetniük.

A díjat a kerületi önkormányzatok szedik be, de az új törvényjavaslat szerint csak és kizárólag a vendéglátóhelyek környezetének rendben tartására fordíthatják. A felügyeleti díjból finanszírozzák majd a közbiztonsági fenntartását, a rendőröket, biztonsági őröket, és a köztisztasági többletfeladatok ellátását is.

Az előzetes számítások szerint egy-egy vendéglátóhely számára a díj bevezetése évente 500 ezer és 3,5 millió forint közötti pluszkiadást jelent majd. A legtöbb szórakozóhellyel rendelkező VII. kerület pedig évente mintegy 100 milliós alappal számolhat a Kazinczy utca környékének rendben tartásánál.

Rovatok