Index Vakbarát Hírportál

Megváltozik a tudakozó száma, de minek?

2013. június 14., péntek 12:22

Megváltozik a belföldi tudakozó száma, általános információkkal az eddigi 198 helyett a 11818-at kell majd keresni. A "Mi a szösz?" és "Mi a manó?" kérdésekkel szétszívatott Tudakozó Plusz telefonosait jövőre már csak a 11824-es számon érhetjük el. A Nemzetközi Tudakozó – a 199 – már most is ugyanoda kapcsol, ahová a 197, és később szintén a 11824-en fog kicsörögni.

Mi értelme ennek az egésznek, és ha már muszáj volt váltani, miért nem maradhatott egy egyszerű háromjegyű szám az információforrás? A Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága a kérdésre azt válaszolta, hogy a változást az NMHH tavaly év eleji rendelete indokolja. Az elektronikus hírközlő hálózatok azonosítóinak nemzeti felosztási tervéről szóló passzus a telefonos tudakozó számok részére a 118xx számtartományt jelölte ki. A hatóság egyúttal visszavonta az eddigi  tudakozó hívószámok használati jogát, a kifutásra pedig 2013 decemberéig adott haladékot.

Hogy az okostelefonok és táblagépek berobbanása hogyan alakította a telefonos tudakozók forgalmát, abban semmi meglepő nincs. Egyre kevesebben hívogatják a diszpécsereket, helyette viszont nőtt az online tudakozó és telefonkönyv forgalma – közölte a Magyar Telekom.

Rovatok