Index Vakbarát Hírportál

Gödörben raboskodtak a szíriai magyar túszok

2013. június 17., hétfő 13:21

Embertelen körülmények között tartották fogva Szíriában a két elrabolt magyart, akiket nyolc hónapon át olyan helyen őriztek, ahol a túlélési esélyük szinte nulla volt – mondta a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

Hajdu János kifejtette: a két magyar – egy mérnök és egy villanyszerelő – a magyar olajipari vállalat telephelyén dolgozott, és az ide éppen betörő rablók rájuk találva úgy döntöttek, magukkal viszik őket. A két magyart a szíriai-iraki határtérségben, 12 helyen, mindvégig fegyveresek őrizetében tartották – közölte.

Hajdu János felidézte, hogy 2012. április 28-án rabolták el a két magyart Szíriában. Úgy tűnik, "rosszkor voltak rossz helyen", ezért estek fogságba.

2012 júniusától 2013 januárjáig embertelen körülmények között tartották őket fogva, mégis életben maradtak, "ami semmi másnak nem tulajdonítható, csak a túlélési ösztönüknek" – tette hozzá. Mint mondta, nem volt lehetőségük a menekülésükre, egy szigeten voltak, ahol egy háromszor kilenc méteres, földbe vájt lyukban, ketrecben tartották őket, folyamatosan kéz- és lábbilincset kellett viselniük.

A TEK főigazgatója közölte: többször előfordult, hogy verték a őket, a történtek nyomai máig látszanak rajtuk, nincsenek jó fizikai és mentális állapotban. A TEK felajánlotta nekik szakpszichológusainak segítségét.

Úgy fogalmazott, az, hogy 12 "állomás" volt a magyarok elrablása és kiszabadulása között, azaz időközben más-más csoporthoz kerültek, nehezítette a TEK dolgát. "Volt, amikor nagyon rosszul álltunk ebben az ügyben" – fogalmazott Hajdu János. Ezt azzal magyarázta, hogy nem volt információjuk a magyarokról, és előfordult, hogy halálukról szóló híreket is kaptak. Összesen három videót és egy esetben képet juttattak el hozzájuk a fogva tartók, hogy bizonyítsák, még élnek a túszok – jegyezte meg.

Hajdu János elmondta, eleinte 10 millió eurót követeltek a fogva tartók, ez az összeg folyamatosan csökkent, míg végül váltságdíj fizetése nélkül hozták haza a két magyart.

Megjegyezte, hogy a túszokat foglalkoztató cég az elmúlt 14 hónap alatt végig biztosította a fizetésüket, így segítették anyagilag a családjaikat.

Bodnár Zsolt, a TEK főigazgató-helyettese arról beszélt, hogy a szíriai telephelyen, ahonnan elrabolták a magyarokat, értékes nyersanyagok és alkatrészek voltak. A rablók már korábban kinézték maguknak a helyet. Nem a magyarok elrablása volt a céljuk, de amikor megtalálták őket, úgy gondolták, a szíriai helyzetre tekintettel célszerű magukkal vinni a két európait, túsznak – mondta.

Tavaly május 23-án kapták az első videót, amely bizonyította, hogy a túszok életben vannak és egészségesek. A két magyarral közvetlenül csak két héttel a kiszabadulásuk előtt sikerült beszélniük – fűzte hozzá.

Úgy látja, az ellenzéki oldalon is többen elítélték az emberrablásokat, ami hozzájárult ahhoz, hogy a túszok fogva tartási körülményei javultak, a pénzügyi követelések egyre csökkentek, majd a fogva tartók felismerték, nincs szükségük a magyarokra, mert nem tudnak politikai tőkét kovácsolni a helyzetből.

A TEK korábban azt közölte, a két férfit – akiket csak Lászlóként és Bélaként említettek – a munkahelyükről rabolta el 17 fegyveres. A telephely, ahol dolgoztak, Szíria keleti részén, Deir-ez-Zor várostól 17 kilométerre északkeletre található.

A két elrabolt férfi múlt pénteken érkezett haza Magyarországra.

Rovatok