Index Vakbarát Hírportál

Ötölt egy kicsit a jobbikos balhén a Fidesz

2013. június 24., hétfő 17:56 | aznap frissítve

A Fidesz vezető politikusai pénteken még a parlamenti ülésteremben vitatták meg, hogyan reagáljanak arra, hogy a Jobbik elfoglalta az elnöki pulpitust. Miután a házőrség bevetését elvetették, úgy döntöttek, a Jobbik kérése ellenére sem rendelnek el név szerinti szavazást. Áder Jánosnak jövő hétfőig kell eldöntenie, aláírja-e a törvényt. Az államfő egyelőre tájékozódik, a botrány idején Észtországban volt.

A pénteken megszavazott földtörvény hétfő délelőtt még nem érkezett meg a Köztársasági Elnöki Hivatalba (KEH) – mondta az Indexnek Altorjai Anita, a KEH sajtófőnöke. Az alaptörvény értelmében Kövér László házelnöknek öt napja van arra, hogy elküldje a törvényt Áder János államfőnek, ez hétfőn még nem történt meg. Ha a házelnök szerdáig ezt megteszi, onnantól számítva a köztársasági elnöknek szintén öt napja van eldönteni, hogy aláírja-e a törvényt vagy sem.

A Jobbik és az LMP arra kérte Ádert, hogy ne írja alá, szerintük ugyanis a javaslatról szóló szavazás érvénytelen, mivel a Jobbik kérésének megfelelően nem tartottak név szerinti szavazást. Az Index információi szerint az államfő jelenleg tájékozódik az ügyben, a pénteki botrányos szavazás idején még Észtországban volt, szombaton érkezett haza. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szombaton nyílt levélben fordult Áderhez, amelyben a törvény aláírására kérte az államfőt.

A földtörvény pénteki végszavazását jobbikos képviselők zavarták meg, a frakció tagjai egy „A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás!″ feliratú molinóval beálltak a levezető elnök, Latorcai János mögé az elnöki emelvényre. Latorcai így a vezérszónoki pulpitusról próbálta tovább vezetni az ülést. Végül a kormánypárt többség nép szerinti helyett gépi szavazással fogadta el a javaslatot. A Jobbik és az LMP képviselői ezt már pénteken nehezményezték arra hivatkozva, hogy minden frakciónak megvan a lehetősége a név szerinti szavazás kérésére, és ezt a levezető elnök nem bírálhatja felül.

Több kormánypárti képviselő az Indexnek azt mondta: a gépi szavazásét elrendelését valóban lehetne vitatni, ha normális körülmények között történt volna a voksolás. A képviselők szerint azonban a Jobbik azzal, hogy elfoglalta a pulpitust, visszavonta a név szerinti szavazásról szóló kérelmét, sőt mindenféle szavazást megpróbált ellehetetleníteni. Ilyen szituációban a név szerint szavazás már nem vitatható – fogalmazott egy ismertebb kormánypárti politikus.

A kialakult helyzetben a kormánypárt vezetői nem vonultak félre egyeztetni, – információink szerint – az ülésteremben beszélték végig a lehetséges forgatókönyveket. A Jobbik akciója alatt nem hagyta el a termet Orbán Viktor kormányfő, Kövér László, illetve Rogán Antal sem. A beszélgetés egyik résztvevője szerint a házőrség bevetését azért vetették el, mert a Jobbik az erőszak alkalmazást akarta kiprovokálni. Felmerült az is, hogy az Országgyűlés egy hosszabb szünetet tart, és az alatt megpróbálnak kitalálni valamit. Végül Kövér egyetértésével abban maradtak, hogy név szerint szavazás helyett – amikor a képviselők egyesével felállnak és igent vagy nemet mondanak – géppel szavaznak.

Tiszta meccshangulat! - A földtörvény elfogadása a parlamentben.


Még pénteken Kövér azt mondta: ez a kérdés nincs szabályozva a házszabályban, de az adott helyzetben dönteni kellett, hogy mi tegyenek. „Miután a gombnyomásos szavazás hitelesen tartalmazza, mutatja azt, hogy a képviselők hogyan foglaltak állást a törvényekről, ezért azt gondolom, hogy vitán felül ezek a szavazások szabályosak voltak és érvényesek” – fogalmazott Kövér.

Gulyás Gergely fideszes képviselő az Indexnek azt mondta: az Alkotmánybíróság (AB) korábbi döntései alapján egyértelmű, hogy milyen eljárási hibák esetén lehet közjogilag érvényteleníteni egy parlamenti szavazást. Példaként említette, hogy az AB ítélete miatt közjogilag érvénytelen lett 2004-ben az egészségügyi törvényről szóló szavazás. A jogszabályt Mádl Ferenc államfő visszaküldte az Országgyűlésnek, amely még aznap elfogadta a törvényt, ezt kifogásolta az AB. Gulyás szerint a pénteki szavazásnál ilyen eljárási hiba nem merült fel, mivel a gépi szavazásnál is visszakövethető, ki hogyan szavazott.

Rovatok