Index Vakbarát Hírportál

Pénteken dönt Áder a földtörvényről

2013. június 27., csütörtök 19:46

Várhatóan pénteken dönt Áder János köztársasági elnök az Országgyűlés által múlt pénteken elfogadott földtörvény aláírásáról. Áder János erről csütörtökön az InfoRádió Aréna című műsorában beszélt.

Azt is mondta, hogy a törvények kihirdetésére vagy visszaküldésére adott öt napos határidő meglehetősen szűk. Közölte azt is, hogy a Margitsziget-törvénnyel kapcsolatban elhárult az az akadály, ami miatt korábban visszaküldte azt a parlamentnek.

A Jobbik és az LMP múlt pénteken, a törvény megszavazása után arra kérte Ádert, hogy ne írja alá a jogszabályt. A két ellenzéki párt szerint a javaslatról szóló parlamenti szavazás érvénytelen volt, mert a Jobbik kérésének megfelelően nem tartottak név szerinti szavazást. Rogán Antal, a Fidesz frakcióvezetője szombaton  nyílt levélben fordult  Áderhez, amelyben a törvény aláírására kérte az államfőt.

A földtörvény pénteki végszavazását  jobbikos képviselők zavarták meg, a frakció tagjai egy „A magyar föld átjátszása idegeneknek: hazaárulás!″ feliratú molinóval beálltak a levezető elnök, Latorcai János mögé az elnöki emelvényre. Latorcai így a vezérszónoki pulpitusról próbálta tovább vezetni az ülést.

Végül a kormánypárt többség nép szerinti helyett gépi szavazással fogadta el a javaslatot. A Jobbik és az LMP képviselői ezt már pénteken nehezményezték arra hivatkozva, hogy minden frakciónak megvan a lehetősége a név szerinti szavazás kérésére, és ezt a levezető elnök nem bírálhatja felül.

Több kormánypárti képviselő koráűbban az Indexnek azt mondta: a gépi szavazásét elrendelését akkor lehetne vitatni, ha normális körülmények között történt volna a voksolás. A képviselők szerint azonban a Jobbik azzal, hogy elfoglalta a pulpitust, visszavonta a név szerinti szavazásról szóló kérelmét, sőt mindenféle szavazást megpróbált ellehetetleníteni. Ilyen szituációban a név szerint szavazás már nem vitatható – fogalmazott egy ismertebb kormánypárti politikus. 

Rovatok