Index Vakbarát Hírportál

Rossz hír a szúnyogoknak: folytatódik az irtásuk

2013. június 28., péntek 12:04

Pechje van annak, aki szúnyogként született újjá Magyarországon.

Ígéretes karrier és fényes jövő helyett a biztos halál vár a Magyarországon élő szúnyogokra, miután péntek reggeltől negyvenhatezer hektáron irtanak földi-kémiai, ötvenezer hektáron légi-kémiai és tízezer hektáron biológiai módszerekkel. Nincs az az életerős szúnyog, aki egy ilyen brutális támadást túl tudna élni.

A szúnyogok egy ideig nyerő helyzetben érezhették magukat, mert az elmúlt napok csapadékos időjárása nem kedvezett a helyreállítás utolsó fázisánál tartó településeknek és a munkálatokban résztvevőknek: a sok eső miatt a Duna hazai szakaszán ismét emelkedett a víz szintje. Az újabb, a korábbinál jóval kisebb árhullám tegnap késő délután megérkezett Nagybajcs térségébe, s bár a két héttel korábbinál sokkal kisebb veszélyt jelent, ez a vízszintnövekedés is elég ahhoz, hogy a folyó több szakaszán nehezítse a védművek visszabontását és a fertőtlenítést.

Szúnyogra vadászott a szúnyogrevizorunk

Nemcsak a szakemberek, Ön is felveheti a harcot a szúnyogok ellen. Ha pacifista típus, akkor elég, ha zárva tartja az ablakokat és szúnyoghálókat szerel fel. Ezen kívül szüntesse meg vagy gyakran ürítse a ház körül a víztárolókat, tócsákat. A másik lehetőség, hogy elriasztjuk őket: egy fél narancsra vagy citromra szórjunk szegfűszeget vagy öntsük le tömény szesszel. A muskátli és a különféle fűszerek (pl. rozmaring, menta) is jó riasztók.

Rovatok