Index Vakbarát Hírportál

Meghalt a legfiatalabb szegedi zsiráf

2013. július 9., kedd 17:53 | aznap frissítve

Atlant, a vadaspark legfiatalabb zsiráfbikája alig egy éve került a nemzetközi Zsiráf Fajmegmentési Program (EEP) keretében Szegedre. Elődje, a 2011 végén hirtelen elpusztult recés zsiráf, Nuru pótlására érkezett Franciaországból. Azt remélték, hogy segítségével előbb-utóbb zsiráfcsikók is születhetnek majd a Szegedi Vadasparkban.

A boncolás alapján a legvalószínűbb, hogy egy régebben lenyelt idegen test okozott gyomorelzáródást, ez vezetett Atlant legyengüléséhez és végül a halálához. A folyamatosan fogyó állatot hetek óta figyelték az orvosok, de pontos diagnózist nem sikerült felállítani. Atlant végül a kifutójában esett össze szombaton.

Az antibiotikumos kezelés és a folyamatos figyelem mellett a szakemberek mást nem tudtak tenni, hiszen ezeknél az állatoknál az altatásban végzett műtét a speciális keringési rendszerük miatt végzetes lenne. Ugyanez volt az oka annak, hogy az elgyengült és összeesett zsiráf már nem tudott talpra állni az infúziós kezelés ellenére sem – írja a Szegedcafé.

A Szegedi Vadaspark azt tervezi, hogy most is a nemzetközi tenyésztési programtól kérnek újabb zsiráfbikát, addig csak Thabo és Luke, egy egészséges testvérpár maradnak a zsiráfkifutóban. Ők interneten is láthatóak a zsiráfkifutó webkameráján keresztül.

Rovatok