Index Vakbarát Hírportál

20 perc lenne a gyorskompnak Badacsony

2013. július 11., csütörtök 10:49 | aznap frissítve

Újabb fordulójához érkezett a jó ideje napirenden lévő második balatoni komp beindításának terve – mondta Halmos Gábor, a Balatoni Hajózási Zrt. vezérigazgatója a Kossuth Rádió Krónikájában. A hatvan méter hosszú hajók ötven autót és akár ezer utast is szállíthatnának Fonyód és Badacsony között.

A hajók kétszer gyorsabbak lennének a szántódi járatoknál és az ottani forgalom jó részét is átvennék. Az 5,5 km-es távot 20 perc alatt tennék meg. (A Szántód és Tihany közötti 1,1 kilométeres távolságot a mostani kompok 10 perc alatt teszik meg)

A most elkészült részletes megvalósíthatósági tanulmány szerint a beruházás  8 milliárd forintba kerülne. Ehhez át kellene alakítani a kikötőket, és új kompokra is szükség lesz. A beruházást uniós forrásokból kívánják megvalósítani.

Halmos Gábor azt mondta: hamarosan lakossági fórumokat szerveznek, mert korábban két alkalommal is éppen a megfelelő tájékoztatás hiánya akadályozta meg a beruházás elindítását. „A környezetterhelés csökkentése a célunk.A félelmeket felszínre kell hozni, és el kell mondani a válaszokat, megoldásokat” – mondta a Krónikának a vezérigazgató.

A 2. kompjárat megvalósításának első tervei még a 1990-es évek elejére nyúlnak vissza , amikor a Révfülöp–Balatonboglár útvonalat szemelték ki a célra. Lakossági tiltakozás miatt később Pálkövéhez helyezték át a tervezett útvonalat, de újabb lakossági tiltakozás miatt végül azt is elvetették.

Rovatok