Index Vakbarát Hírportál

Szkanderozni kezdett az MSZP Bajnaiékkal

2013. augusztus 2., péntek 10:25

Pénteken elkezdődött a tárgyalás az MSZP és az Együtt-Párbeszéd Magyarországért szövetség között arról, hogy kiket indítsanak a 106 egyéni választókerületben a jövő évi parlamenti választáson. A négytagú munkacsoport célja, hogy augusztus végéig egyezségre jussanak, az utolsó szó azonban a listaállításról is döntő pártvezetőké lesz.

A szocialista pártot Tóbiás József frakcióvezető-helyettes és Molnár Zsolt budapesti elnök képviseli, Bajnai Gordon pártszövetségét pedig Szigetvári Viktor társelnök és a PM-es Karácsony Gergely.

Nem most kezdődött

Az MSZP és az Együtt-PM vezetői július végén állapodtak meg az egyéni választókerületi jelöltek kiválasztásának szempontjairól, ám a körzetek felosztásáról és a jelöltekről akkor nem volt szó. Ugyanakkor a felek elküldték egymásnak "jelöltjelöltjeik" névsorát, így a háttértárgyalások már ezek ismeretében kezdődnek el.

A megbeszélés előtt Molnár Zsolt és Szigetvári Viktor is azt hangsúlyozta az MTI-nek: augusztus végéig többször összeülnek, nem várható, hogy az első alkalommal mindenben sikerül megegyezni. Jelezték azt is, hogy a tárgyalássorozat eredményéről csak a lezárulta után számolnak be a sajtónak, illetve hogy a végső megállapodást a pártvezetők – Mesterházy Attila és Bajnai Gordon – jelenlétében köthetik meg augusztus legvégén vagy szeptember elején.

Szigetvári: nincsenek tabukörzetek

Szigetvári Viktor elmondta: már nem pusztán arról egyeztetnek, hány körzetben induljon szocialista és hányban Együtt-PM-es politikus, hanem a jelöltek személyéről is. Bár fontos, hogy a jelöltek aránya tükrözze a pártok közötti erőviszonyokat, a szavazatmaximalizálás célja azt kívánja meg, hogy minden körzetben a legesélyesebb jelölt induljon – magyarázta. Mint mondta, ez azt jelenti, hogy nincsenek tabukörzetek, olyan választókerületek, amelyek a jelölttől függetlenül egyik vagy másik felet illetik meg.

Szigetvári Viktor szerint az MSZP-nek sok helyen kiváló, a győzelemre esélyes jelöltjei vannak, de abban is biztosak, hogy számos körzetben a pártszövetségükhöz tartozó politikus nyerhet inkább. Ennek tudatában próbálják kialakítani a jelöltnévsort.

Az Együtt-PM társelnöke azt mondta, a tárgyalások témája kizárólag az egyénijelölt-állítás. Azonban – ismerte el – különböző forgatókönyvekkel kell készülni, függően attól, hogy a két párt végül külön vagy közös listán, közös miniszterelnök-jelölttel indul-e a választáson.

Molnár: a közös listát akar az MSZP

Az MSZP-s Molnár Zsolt viszont hangsúlyozta, hogy a szocialisták célja továbbra is a közös listaállítás, és végső döntést a 106 egyéni jelöltről, illetve a választókerületi jelöltek arányáról sem lehet hozni, amíg ez a kérdés nem zárul le. A szocialista politikus az MTI kérdésére elmondta, előzetesen úgy látja, a választókerületek erőviszonyait hasonlóan értékeli a két fél.

Különbség inkább annak megítélésében lehet – folytatta –, hogy az egyes körzetekben milyen stratégiával lehet nyerni, hol van szükség szocialista és hol inkább Bajnai Gordon pártjához tartozó jelöltre a győzelemhez. Szerinte azonban a munkacsoport ebben egyezségre juthat augusztus végéig, így javaslatot tehetnek a Mesterházy Attila és Bajnai Gordon vezette tárgyalódelegációknak, ez azonban még változhat, ha döntés születik a listaállításról.

Rovatok