Index Vakbarát Hírportál

A 85 éves Boross Pétert köszöntötték

2013. augusztus 26., hétfő 12:52

Boross Péter korábbi miniszterelnököt köszöntötték egykori és jelenlegi kormánytagok, pályatársak és barátok a nyolcvanötödik születésnapján.

Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes a budapesti Gellért Szállóban megtartott köszöntésen úgy fogalmazott: Boross Péter a jobbközép számára történelmi igazodási pont, a politikai bölcsesség példaképe.

Kiemelte a korábbi miniszterelnök fegyelmezettségét, határozottságát, keresztény-jobbközép alapállását, hazája iránti elkötelezettségét. Azt mondta, Boross Péter beírta nevét a magyar történelembe professzionális belügyminiszterként és Antall József utódaként.

„Politizálását nemcsak az adott pillanatban való mérlegelés, hanem történelmi távlat jellemzi” – mondta.

Semjén Zsolt szerint Boross Péter politikai karakterét az adja, hogy egyaránt árulónak tartja a vörös és a barna diktatúrát.

Pintér Sándor belügyminiszter az ünnepelt politikai pályáját és belügyminiszteri tevékenységét idézte fel. Kiemelte: stratégiáját érvekkel támasztotta alá, tárgyi tudása megalapozott volt. A belügyi tárcánál rendet teremtett, és rend lett a közbiztonság területén is, mondta.

Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, az egykori Boross-kabinet tagjai nevében kiemelte, hogy megvolt és mindmáig megvan az a képessége, amely a magyarság megmaradását biztosította évszázadokon át: tanúságtétel a nemzetben, a szabadságban és a szeretetben. Felidézte Boross Péter '56-os szerepvállalását, a rendszerváltás éveit, és azt mondta: gondolkodását, érzelmi világát a történelem hatotta át. Képes volt felvállalni és keresztülvinni döntéseit, de mindig törekedett a kompromisszumra is – fogalmazott a KDNP-s politikus.

Kiss-Rigó László szeged-csanádi megyéspüspök határozott, egyenes emberként jellemezte Boross Pétert, akinek emellett az empátia és a természetesség is sajátja. Úgy képviselte a közös értékeket, hogy a bigottságnak, álszentségnek még a gondolata sem merül fel, tette hozzá.

Az ünnepségen jelen volt Mádl Dalma, Mádl Ferenc néhai államfő özvegye, Antall József özvegye, Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter, Stumpf István alkotmánybíró, L. Simon László, az Országgyűlés kulturális bizottságának fideszes elnöke.

Rovatok