Index Vakbarát Hírportál

Szatír ijesztgeti a Margitszigeten futókat

2013. szeptember 4., szerda 13:55

Szatír ijesztgeti a Margitszigeten futókat

Egy olvasói levél nyomán indultunk útnak, hogy felkutassunk egy állítólagos margitszigeti szatírt. Olvasónk júliusi levelében azt állította, évek óta jár a szigetre futni, és idén nyáron öt-hat alkalommal is látta ugyanazt a férfit, aki „lehúzott nadrággal, nemi szervét fogdosva kocogott” utána. Máskor csak megbújni látta, teljesen meztelenül egy bokorban, megint máskor felöltözve vette észre a férfit.

Útnak indultunk egy kamerával, és három másik szemtanút is találtunk, akik közül ketten kameránk előtt is elmondták a szatíros élményüket, mindhárman nagyon hasonló személyleírást adtak a férfiről. Mindannyian egy 170-180 cm magas, erős testalkatú, kopasz férfiről beszéltek, ketten közülük egymástól függetlenül az „informatikus kinézetű” hasonlatot használták. Júliusban és augusztusban is megkerestük a Budapesti Rendőr-főkapitányságot (BRFK), de mindkétszer azt a tájékoztatást kaptuk, hogy nem érkezett bejelentés a margitszigeti szatírról. Egyik olvasónk állítja, hogy kétszer is felhívta a rendőrséget, de csak annyit mondtak neki, hogy majd küldenek egy járőrt.

A nemi szerv mutogatása, a nyilvános önkielégítés kimeríti a szeméremsértés bűncselekményét, amelyet 2013. július 1-jétől szigorúbban büntet a büntető törvénykönyv (Btk.). A BRFK-tól azt is megkérdeztük, mit kell tenni, ha egy szatírral találkozunk. Ezt írták: „A szatír cselekménye tulajdonképpen támadásnak minősül, így mindenkinek joga van megvédeni magát. Amennyiben erre nincs esélyünk a támadó testalkata, ereje miatt, ne szálljunk vele szembe. Sértegetés esetén erőszakosabbá válhat, ezért megfontoltan kell vele kommunikálnunk. Figyeljük meg az elkövető külső jegyeit, ruházatát, hogy személyleírással tudjunk róla szolgálni a hatóság számára” – tanácsolták.

Évente körülbelül négy mutogatósról és szatírról ad ki közleményt a rendőrség, legutóbb Szombathelyen vettek őrizetbe egy 30 év körüli férfit, aki egy iskolába tartó kislánynak mutogatta a nemi szervét, majd egy cukrászda öltözőjében próbált magának ruhát szerezni. Júniusban Piliscsabán, májusban Felsőpákonyban kaptak el szatírt, utóbbi egy robogón ülve üldözte a helyi lányokat, és mutogatta magát.

Arra kérjük olvasóinkat, ha van információjuk a margitszigeti szatírról, írjanak erre az e-mail címre.

Szeméremsértés a hatályos Btk. szerint: 2-3 évvel büntetendő

205. § (1) Aki magát nemi vágyának felkeltése vagy kielégítése céljából más előtt szeméremsértő módon mutogatja, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(2) Az a tizennyolcadik életévét betöltött személy, aki nemi vágyának felkeltése vagy kielégítése céljából tizennegyedik életévét be nem töltött személy előtt szeméremsértő magatartást tanúsít, ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, bűntett miatt három évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő.

(3) Ha súlyosabb bűncselekmény nem valósul meg, az (1) bekezdés szerint büntetendő, aki mással szemben olyan szeméremsértő magatartást tanúsít, amely a sértett emberi méltóságát sérti.

Rovatok