Index Vakbarát Hírportál

Smittelték pályázataikat az iskolaigazgatók

2013. szeptember 5., csütörtök 18:08 | aznap frissítve

Nagyon egy hullámhosszon vannak a magyar iskolaigazgatók, legalábbis erre enged következtetni, hogy nyolc-tíz iskolaigazgatói pályázatban szóról szóra ugyanazok a mondatok, sőt bekezdések ismétlődnek – derítette ki az Átlátszó Oktatás. A blog szerkesztői pár órás kutatással találtak számos nagyon hasonló pályázatot, amelyekben ráadásul nemcsak az általánosságok és az idézetek, de az intézményspecifikusnak tűnő kijelentések is megegyeztek.

Azt egyelőre nem lehet tudni, mi volt az a törzsanyag, amely a Schmitt Pál-i hagyományok felelevenítésére késztette az igazgatókat. A budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban kirobbant copypaste-botrány után úgy tűnt, Navrasics Endre balatonszentgyörgyi iskolaigazgató pályamunkája volt a másolt példa, de az Átlátszó Oktatás talált olyan pályázatokat is, amelyek Navrasicsé előtt készültek, de ugyanazokkal a panelekkel operálnak.

Az ikerpályázatok legtöbbjében szerepel például egy Eötvös-idézet és egy arra reflektáló okfejtés arról,  hogy „az ismeretszerzés »hogyan«- ja meghatározóbb, mint a »fejekbe táplált« lexikális tudás”, ahogy az a közhely is, hogy „egy jó iskolához jó csapat kell”.

A pályázók közül többen ígérték szó szerint, hogy céljuk „a társadalmi elvárásokhoz és gazdasági elmozdulásokhoz dinamikusan igazodó” intézmény kialakítása, amit – egyebek mellett  – „az egyén és a közösség érdekeinek összehangolásával, a szükségletek pontos feltárásával, a közös célok pontos megfogalmazásával és konszenzus kialakításával" szeretnének elérni, ahogyan azt többen is megfogalmazták.

Rovatok