Index Vakbarát Hírportál

Minden második triciklivel gond van

2013. szeptember 11., szerda 15:02

Gyerekek számára készült a tricikliket, kerékpárokat, rollereket ellenőrzött a Nemzeti Fogyasztóvédelmi Hatóság – derül ki a hatóság szerdai közleményéből.

Eszerint a vizsgálat során 459 fajta tricikli, kerékpár és játékroller ellenőrzését végezték el a felügyelők, amelyek közül 162 fajta (35,3%) terméket kifogásolták tájékoztatók és azonosító jelölések miatt.

Az ellenőrzött 122 fajta tricikli közül 54 fajta (44,2%) esetében, a 23 fajta ellenőrzött játékkerékpár közül 14 fajta (60,9%) esetében, míg a 98 fajta játékroller közül 32 fajta (32,7%) esetében állapítottak meg valamilyen hiányosságot.

Az ellenőrzés során 6 fajta roller és 2 fajta gyermekkerékpár ellenőrzéséből az derült ki, hogy mindössze egy fajta roller felel meg a szükséges biztonsági követelményeknek. A többi típus a használat során veszélyezteti a gyermekek egészségét és biztonságát.

A rollereknél a legfőbb, balesetveszélyt jelentő hibaok, hogy a kormánycső a vizsgálat során deformálódott, elhajlott, valamint a kormánymarkolat végének átmérője kisebb volt az előírtnál. Szintén a baleset jelentő kockázat, hogy a játékrollert nem látták el fékberendezéssel, az első kerék mérete kisebb volt az előírnál.

A gyermekkerékpároknál jellemző hibaforrás volt, hogy a láncvédő nem az előírásoknak megfelelően takarta a lánc külső élét, ami balesetveszélyt jelent.

A veszélyes termékek forgalomból történő kivonásáról, illetve a súlyos kockázat miatt a termékek visszahívásáról a területileg illetékes megyei Fogyasztóvédelmi Felügyelőségek intézkedtek.

Rovatok