Index Vakbarát Hírportál

Népszavazást ír ki a Normafáról Pokorni

2013. szeptember 18., szerda 22:28

Helyi népszavazás kiírását kezdeményezi a XII. kerületben Pokorni Zoltán. A fideszes polgármester szerda este jelentette be: a kerület lakóinak döntésétől teszi függővé, hogy elinduljon-e a kormányzat által megálmodott síközpont kialakítása.

A múlt héten jelent meg az a törvényjavaslat, amely összefoglalja, milyen beruházásokat terveznek a Normafához. A tervek szerint három vagy négy sípályát, egy síliftet, egy új fogadóépületet építenek, továbbá futópályákat és játszótereket, nyári bobpályát, valamint szabadtéri sporteszközparkot alakítanak ki. Ehhez a tervek szerint a múlt században kiépített sípályák nyomvonalát fogják megtisztítani.

Épüljön meg az új síközpont a Normafánál?

  • 1906
    Igen, ráfér a területre a fejlesztés
  • 1849
    Nem, csodálatos a hangulat így, ahogy van
  • 348
    Az Alföldön van szánkópályánk, itt legyen inkább wellnessfürdő

A beruházás részeként a környéken a forgalmi rend átalakítása és több új útszakasz építése és felújítása mellett több helyszínen, összesen több mint 1000 parkolóhelyet is létrehoznak. Emellett megépítik a hóágyúk működtetéséhez szükséges, mintegy 10 ezer köbméteres víztározót is, amely környezetvédelmi okok miatt az egyik már most is üzemelő parkoló alá kerülhet majd.

A parkolóhelyek egy részét úgy alakítják ki a tervek szerint, hogy onnan vagy tömegközlekedéssel, vagy célzott, a Normafára menő járatokkal jussanak el a sportolni vágyók a parkba.

A beruházással kapcsolatban több kritika is megjelent az elmúlt napokban. A kerület ígérete szerint a rehabilitáció ugyan alig jár majd fakivágásokkal, az ellenzők azonban ezt másként gondolják.

Pokorni javaslata szerint részletes Natura 2000-es hatásvizsgálatot készíttetnek, majd egy nagy nemzetközi cégre bíznák a megvalósíthatósági tanulmány elkészítését. A tanulmányok tartalmát számos módon ismertetik majd a kerületi lakókkal, akik ezek ismeretében dönthetnek majd a beruházásról.

Idén már volt helyi népszavazás Budapesten: Margitsziget népe dönthetett arról, akar-e vagy sem a XIII. kerülettől a fővároshoz kerülni. A szigeten élő három emberből ketten mentek el szavazni, ők mindketten arra szavaztak, hogy maradjanak a kerületnél, ám a sziget ennek ellenére vélhetően átkerül a főváros fennhatósága alá.

Rovatok