Index Vakbarát Hírportál

Újpest a szatírparadicsom

2013. szeptember 19., csütörtök 17:41

2012-ben az utóbbi évekhez képest lényegesen több magamutogatót kaptak el a rendőrök, tavaly száz esettel több szeméremsértés történt, mint 2010-ben. A klasszikus magamutogató nem agresszív, nem bántja áldozatát, a szexuális örömöt számára pénisze mutogatása jelenti, sokan még reakciót sem várnak tevékenységükre. A magamutogató mindig férfi, az ORFK adatai szerint legalábbis az utóbbi években szeméremsértés bűntettével nem tartóztattak le nőt. Infografikán is bemutatjuk, hogy az elmúlt öt évben az országban hol hány szeméremsértés történt.

A 41 éves F. Ferencet a felsőruházatához nem illő, átlátszó női harisnyanadrágban találták meg szeptember 16-án a Margitszigeten. Azt állította, azért nincs nála arcképes igazolvány, mert nincs hova tennie, különben is, randevúja lesz egy nővel. Ugyanazon a napon az 55 éves H. Árpádot mindössze egy pár cipőben találták meg, bujkált a futópálya melletti bokrokban, pucérságát a korábban elfogyasztott lecsó hashajtó hatásával magyarázta.

Szintén szeptemberben a Normafán is találtak magamutogatót, augusztusban pedig egy 30 éves férfi diáklányoknak mutogatta a nemi szervét Szombathelyen. Az aktus közben arcát eltakarta, és amikor észrevették, előbb egy cukrászda öltözőjéből próbált ruhákat lopni magának, majd egy magánlakásba szaladt be, ahol pizsamát zsákmányolt.

Előtte, még júniusban történt, hogy a 60 éves S. József Piliscsabán leszólított az utcán egy 11 éves kislányt. Először bókokkal halmozta el, majd megpuszilgatta az arcát, később pedig a kabátját széttárva arra kérte, fogja meg a nemi szervét. A kislány ekkor megijedt és hazarohant.

Szexuális örömöt okoz neki

Ezek csak a legutóbbi hónapok magamutogatós történései az országban, és nem az egyedüliek, ebben az évben az ORFK adatai szerint júniusig összesen 130 szeméremsértés bűncselekmény történt. A saját testüket mutogató emberek, vagy ahogy a pszichiátriai-kriminológiai szakma nevezi őket, az exhibicionisták olyan emberek, akik kényszer erejű késztetést éreznek arra, hogy nemi szervüket idegeneknek mutogassák, és ez vagy az erről való fantáziálás jelent számukra szexuális izgalmat és örömöt. „Az exhibicionista számára az jelent kielégülést, hogy nemi szervét, többnyire nyilvános helyen, ismeretlen nőknek megmutatja. A teljes kielégülés általában maszturbáció útján következik be” – mondja Dr. Virág György pszichológus, az Országos Kriminológiai Intézet (OKRI) igazgatóhelyettese.

Dr. Virág szerint egyébként az exhibicionistát nem szerencsés szatírnak hívni. Ez a megnevezés tartalmilag sem a magamutogatásra vonatkozik, a szakember szerint „a szatírozás tovább fokozza azokat az indulatokat, ami a többségükben kevés veszélyt jelentő és súlyos kényszerekkel küszködő emberek felé irányul″. A magamutogatást vagy exhibicionizmust a pszichiátria a szexuális preferencia zavarai közé sorolja, amelyeket korábban perverzióknak, újabban parafíliáknak neveznek.

De ki tesz ilyet?

„A parafíliák olyan magatartások, amelyek a normálisnak tekintett, társadalmilag elfogadott szexuális viselkedés kereteit jelentősen meghaladják, és másoknak testi és/vagy lelki károsodást, szenvedést tudnak okozni. A parafíliára jellemző a speciális fantáziák fellépése és az ehhez társuló szexuális izgalom” – mondja a pszichológus. Ezeknek a magatartásoknak egy része bűncselekménynek számít, így a – ritkán ugyan, de olykor közvetlen veszéllyel járó – magamutogatás is, amit a magyar büntető törvénykönyv (Btk.) július elseje óta a korábbinál szigorúbban büntet. „Aki magát nemi vágyának felkeltése vagy kielégítése céljából más előtt szeméremsértő módon mutogatja, vétség miatt két évig terjedő szabadságvesztéssel büntetendő″ – fogalmaz a Btk.

Az ORFK adatai szerint 2008 és 2011 között 240-290 szeméremsértés bűncselekmény történt egy év alatt, 2012-ben viszont kiugróan sok, 353 szeméremsértést regisztráltak. Feltehetően nem arról van szó, hogy sokkal több lett az exhibicionista, hanem arról, hogy eddig is ennyien voltak, csak most a rendőrség többet talál meg. Pintér Sándor belügyminiszter már 2010-ben előre jelezte, hogy minden téren romlani fognak a bűnözési statisztikák az erőteljesebb rendőri jelenlét miatt. Előrejelzése valósnak bizonyult, a Legfőbb Ügyészség szeptember 16-án közzétett, a 2012. évi bűnözésről szóló statisztikái szerint nemcsak szeméremsértésből, hanem majdnem minden bűncselekményből több történt a korábbiakhoz képest az országban.

Dr. Virág szerint a magamutogatók többnyire gátlásos férfiak, de az sem ritka, hogy amúgy hétköznapi életet élő, házas emberekről van szó. A legtöbb exhibicionista a késztetését nehezen tudja kontrollálni, és esetükben a pszichoszexuális fejlődés zavarai majdnem minden esetben kimutathatók.

„Az exhibicionisták a szexuális bűnözés legkevésbé veszélyes, leginkább kiszolgáltatott, legnagyobb arányban felelősségre vont és legtöbbször bántalmazott csoportjába tartoznak. A leggyakoribb az, hogy az exhibicionista nem agresszív, nem bántja áldozatát. A klasszikus magamutogatónál a legnagyobb sérelem, amit okozhat az, hogy megijeszti az érintettet a váratlan felbukkanással és 'flash'-sel. Ennek ellenére jelentős indulatokat ébreszt, többnyire hamar elkapják és még a hatósági felelősségre vonás előtt jelentősen megverik a feldühödött népek” – mondja Dr. Virág György.

A magamutogató mindig férfi, az ORFK adatai szerint az elmúlt öt évben nő nem követett el szeméremsértés bűncselekményt.

Bodri, ide nézz!

Anil Aggrawal törvényszéki orvosszakértő, indiai kutató 2009-es, a magamutogatókról írt tanulmányában az elkövetőket három nagy csoportba sorolja. Felosztása szerint a legártalmatlanabbak azok, akik csak fantáziálnak arról, hogy a nemi szervüket megmutatják egy gyanútlan személynek, ám túl félénkek ahhoz, hogy ezt meg is tegyék. A szerző megjegyzi, hogy az ebbe a kategóriába sorolható exhibicionisták olykor vágyaik beteljesítése miatt zoofíliás exhibicionisták lesznek, vagyis állatoknak mutogatják magukat, ezt ugyanis biztonságosabbnak találják.

A második kategóriába sorolhatóak a klasszikus magamutogatók, akik megmutatják ugyan nemi szervüket idegeneknek, maszturbálnak is közben, de tisztes távolból. Nem érintik meg áldozataikat, és nem okoznak fizikai kárt bennük. A harmadik csoport tagjait ítéli Aggrawal a legveszélyesebbnek, ők azok, akik magamutogatással kezdik, de nem állnak meg ezzel a tevékenységgel, hanem áldozataik, gyakran gyermekek molesztálásával teljesednek ki.

Mire gondol, aki mutogat?

Egy másik, 1988-as kutatásban Kurt Freung, a torontói Clarke Pszichiátriai Intézet munkatársa két kollégájával összesen 185 magamutogatóval és kukkolóval készített interjút. Eredményeiket az Annals of Sex Research szakfolyóiratban jelentették meg, és ebben meglehetősen részletes képet adnak arról, hogy milyen a tipikus szatír, illetve mi van az elkövető fejében, amikor péniszét mutogatja.

Hogy ezt megtudják, mutogatós interjúalanyaiknak feltették azt a kérdést, hogy „milyen reakció volna kedvére való attól a személytől, akinek megmutatja nemi szerveit?″. A válaszadók legnagyobb része (35 százaléka) azt felelte, azzal lenne elégedett, ha a célzott személy szexuális interakcióba lépne vele. Egyötödük azt mondta, hogy semmilyen reakciót nem vár, 15 százalékuk arra vágyott volna, hogy az áldozat is mutassa meg nemi szervét, további 14 százalékuk csodálatra, elismerésre számít, és csupán a maradék, összesen négy százalék vágyik arra, hogy undort, félelmet, dühöt váltson ki áldozatából.

Ugyanebben a kutatásban azt is vizsgálták, hogy a magamutogatóknak mennyire hasonló egymáshoz képest a viselkedése, és az derült ki, hogy nagy részük ugyanazokat a dolgokat szereti a mutogatásban.

Élmezőnyben a Margitsziget

A válaszadók kétharmada maszturbált úgy nyilvános helyen, hogy tudta, senki nem fogja meglátni. Feltehetően ezzel magyarázható, hogy az ORFK adatai szerint (ahogy ez infografikánkon is látható) Budapesten főleg a fás-bokros területekben bővelkedő kerületekben tevékenykednek az exibicionisták. A hatodik kerületben az elmúlt öt év alatt mindössze három, Óbudán ez idő alatt 44, Újpesten ennél is több szeméremsértés történt. A korábban a XIII. kerülethez (most a fővároshoz) tartozó Margitszigeten az ORFK-adatok szerint az élmezőnyben van a szeméremsértések száma, az utóbbi öt évben húsz esettel.

A mostani, margitszigeti szatír(ok)ról szeptember 4-én az Index számolt be elsőként egy olvasó levele nyomán. Cikkünk megjelenése után rengeteg levelet kaptunk, a szemtanúk szerint a Margitszigeten mutogató férfi gyakran teljesen meztelenül végzett önkielégítést, olykor különleges gyakorlatként futás közben tette ezt, és trágárságokat üvöltözött a futók után.

Rovatok