Index Vakbarát Hírportál

A baloldalra kente az államtitkár a szilvásváradi fogyatékosok ügyét

2013. szeptember 23., hétfő 14:22

„A szocialista emberképbe nem fért bele a fogyatékosság" – jelentette ki Soltész Miklós a sérült gyermekek napján a fővárosi állatkertben tartott rendezvényen. Az Emberi Erőforrások Minisztériumának államtitkára szerint ezzel magyarázható, hogy Szilvásváradon az önkormányzat egyhangúan elutasította az úgynevezett kitagolási programot, amely keretében a Heves megyei településen kapna otthont a Bélapátfalvai Idősek és Fogyatékosok Otthona és Módszertani Intézményének negyven lakója.

Soltész szerint a baloldal próbál zavart kelteni, politikai hasznot akar húzni a sérült emberek ügyéből, pedig éppen az ő tehetetlenségüknek a következménye, hogy sokáig ki sem lehetett írni azt pályázatot, amely nyomán a mostani terv egymilliárd forintból megvalósulhat.

Baloldalon a fideszes képviselők

Bár Soltész a baloldali riogatásról beszélt, a szilvásváradi önkormányzati testület mind a hat tagja egyhangúlag utasította el a tervet, így az öt független mellett ellene szólalt fel a fideszes képviselő is. Ellenezte azt Szilvásvárad fideszes országgyűlési képviselője, Horváth László is.

Soltész szerint a – baloldaltól eredő – elutasítás téves megítélésből táplálkozik, hiszen a sérült emberek befogadásával, a számukra létrehozott lakóotthonok megteremtésével a helyi közösségek is nyerhetnek, a fogyatékossággal élők valóban értékes tagjai lehetnek a társadalomnak, és még az idegenforgalom is építhet rájuk. Már több helyen alakítottak ki őket segítő szállodát vagy olyan éttermeket, ahol ők is dolgozni tudnak – közölte a szociális és családügyért felelős államtitkár, utalva arra, hogy a helyiek korábban épp arra hivatkozva keltek ki a terv ellen, hogy az kedvezőtlenül hathat a turizmusra.

A súlyos betegeket nem tagolják ki

Soltész hangsúlyozta, hogy a helyieknek nincs okuk az aggodalomra, hiszen csak az enyhén sérült fogyatékosok költözhetnek ki a lakóotthonokba, a súlyosabb állapotban lévők továbbra is az intézményi központokban maradnak.

Emlékeztetett arra, hogy a kormány korábban 5,9 milliárd forint keretösszegű pályázatot írt ki a régi, rossz állapotú intézmények kiváltására, ennek köszönhetően kerülhetnek ki a társadalomba az együttélésre alkalmas sérült emberek. Jelezte: hat nagyon régi intézmény kiváltásával több százan végre normálisabb környezetbe, 3, 4 vagy 12 személyes lakóotthonokba költözhetnek.

A Pető sem zár be

Riogatásnak és hazugságnak nevezte azokat az állításokat is, amelyek szerint a kormány be akarná zárni a mozgássérült gyerekek speciális oktatását végző Pető Intézetet. Közölte, ez azért hazugság, mert éppen hogy több pénzt, támogatást kap az intézmény, mint korábban.

Megjegyezte, hogy épp a korábbi kormány idején zárták be az Országos Pszichiátriai és Addiktológiai Intézetet, ahonnan pszichiátriai sérült emberek kerültek az utcára, és az előző kabinet a felelős azért is, hogy bezárták a Svábhegyi gyermekintézetet is, ahol több ezer gyereket kezeltek és gyógyítottak évente.

Rovatok