Index Vakbarát Hírportál

Népszavazás lesz a Normafa fejlesztéséről

2013. szeptember 26., csütörtök 21:38

Helyi népszavazást ír ki a XII. kerület önkormányzata a Normafa környékének fejlesztéséről. Pokorni Zoltán (Fidesz-KDNP) polgármester javaslatát csütörtökön egyhangúlag támogatta a kerület képviselő-testülete. A polgármester szerint a fejlesztéssel összefüggő törvény csak a lehetőséget, a kereteket határozza meg, kötelességet azonban nem tartalmaz, a kerület maga dönthet arról, mit akar megvalósítani.

A Natura 2000-es vizsgálatokat az önkormányzat már megrendelte, annak részeként átfogóan vizsgálják a különböző növényfajok, illetve bogarak és denevérek életciklusát és aktivitását, és a későbbi tervezésnél figyelembe veszik, hogy ennek megfelelően hol létesülhet sílift, szánkó-, bob- és futópálya.

Pokorni Zoltán elmondta, hogy a vizsgálatot részletes megvalósíthatósági tanulmány követi, a terveket nyilvánosságra hozzák, és végül megkérdezik a hegyvidékieket, akarják-e a fejlesztést. Utalt arra, hogy a beruházást az állam finanszírozza, a kerület pedig pénzt kap a 300 hektáros erdő kezelésére.

Szerinte a terület gondos kezekben lesz, és több figyelmet kap, mint a Pilisi Parkerdő Zrt. kezelésében, amely az ország erdeinek jelentős hányadát kezeli. Pokorni ezt kifejtette: a társaságnak nem sikerült megoldania a parkolási gondokat, a közbiztonsági problémákat, a sí- és szánkópályák elkülönítését, azt, hogy orvos, rendőr vagy akár WC legyen a környéken, és a downhilles kerékpárosoknak nem tudtak külön pályát kiépíteni, ezért konfliktusokba keverednek a gyalogosokkal, sétálókkal, futókkal.

Rovatok