Index Vakbarát Hírportál

Nem bűncselekmény Csányi leuzsorásozása

2013. szeptember 27., péntek 14:24

Bűncselekmény hiányában megszüntette a Lázár János ellen rágalmazás miatt indult büntetőeljárást a bíróság. A Miniszterelnökséget vezető államtitkár ellen Csányi Sándor, az OTP Bank elnök-vezérigazgatója még augusztusban indított pert, amikor a fideszes politikus egy sajtótájékoztatón uzsorásnak nevezte őt.

A Fővárosi Törvényszék pénteken közölt indoklása szerint Lázár az „uzsorás” minősítéssel nem tényt állított, hanem „dehonesztáló, a társadalmi megbecsülést és emberi méltóság csorbítására alkalmas kifejezést használt”, ez azonban legfeljebb becsületsértés lehet, rágalmazás nem. Ezzel szemben a „páváskodik a devizahitelesektől szerzett milliárdjaival” kijelentés már tényállítás, amely beilleszthető a rágalmazás büntetőjogi fogalomkörébe.

Na de akkor miért is hiányzik a bűncselekmény az ügyből? A bíróság szerint azért, mert Csányi Sándor „közéleti státusza miatt” Lázár minősítései „a vélemény és a kritika határian belül maradtak, öncélú becsmérlést nem tartalmaznak”.

A bíróság döntése nem meglepő, a feljelentés után az Index által megkérdezett jogászok is azt valószínűsítették, hogy Csányit közszereplőnek fogják minősíteni.

Rovatok