Index Vakbarát Hírportál

Rájár a rúd a kéményekre

2013. október 5., szombat 11:42

Jelenleg csaknem 7500 kémény használata tiltott országszerte, mert azok közvetlenül veszélyeztetik az élet- és vagyonbiztonságot - tájékoztatta a fűtési idény kezdete apropóján az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője szombaton az MTI-t.

Petróczi Tímea közlése szerint a legtöbb veszélyes kéményt, mintegy kétezret Bács-Kiskun megyében találták a szakemberek, de Pest megyében is több mint 1700, míg Budapesten csaknem 1500 kémény használatát tiltották meg. A rendszeres ellenőrzéseket az elhanyagolt, gyakran házilag beüzemelt vagy átalakított, potenciális veszélyt jelentő kémények nagy száma indokolja.

A gázkéményeket legalább évente egyszer, azokat pedig, amelyek szilárd- vagy olajtüzelésű berendezést szolgálnak ki, évente legalább kétszer kell ellenőrizniük, és szükség szerint tisztítaniuk a kéményseprőknek. Amennyiben az ellenőrzés során élet- vagy vagyonbiztonságot közvetlenül veszélyeztető szabálytalanságot észlelnek, a katasztrófavédelem megtiltja a kémény üzemeltetését.

Közvetlen veszélyeztetésnek számít például, ha az égéstermék tartósan visszaáramlik a légtérbe, ha nem megfelelő állékonyságú a kémény, ha nem megfelelően rögzített az összekötő elem vagy nem zárható a tisztítónyílás. A kémény újbóli üzembe helyezését ugyancsak a katasztrófavédelmi kirendeltségek engedélyezik.

Rovatok