Index Vakbarát Hírportál

Rajtaütöttek a püspökségen

2013. október 9., szerda 11:32

Adónyomozók jelentek meg kedden a Szeged-csanádi püspökség épületében –írja a Népszabadság. Szanka Ferenc, a Csongrád megyei Főügyészség szóvivője elismerte, hogy a NAV Kecskeméti Bűnügyi Igazgatósága egy bejelentés nyomán már július 19. óta folytat nyomozást a katolikus egyházmegyében elkövetett költségvetési csalás és más bűncselekmények alapos gyanúja miatt.

A Szeged-csanádi püspökség feje, Kiss-Rigó László nemcsak egyházi vezetőként vált ismertté, hanem Lázár János elkötelezett híveként is – talán nem is véletlen, hogy az egyházmegye a fideszes politikus felügyelete alá került Nemzeti Fejlesztési Ügynökségtől több mint 2 milliárd forint támogatást kapott a szegedi Fogadalmi templom felújítására. Kiss-Rigó László a térségben számos iskola egyházi átvételét is elérte az önkormányzatoknál azzal az érvvel, hogy az egyházi iskolák nagyobb finanszírozást kapnak a költségvetéstől.

A püspököt nem sokkal kinevezése után, 2006-ban Ungváry Krisztián azzal gyanúsította meg, hogy az előző rendszerben besúgóként tevékenykedett, de a bíróság - igaz, az ügynökügyekre igencsak jellemző abszurd érveléssel - Kiss-Rigónak adott igazat.

A püspök még egy egyházi focicsapatot is megálmodott: az egyházmegye többségi tulajdonában alakult meg 2010-ben a KITE Szeged elnevezésű futballklub, amely az NB III-ban kezdte, de az elős osztályba akarták juttatni az első osztályba, hogy így lobbizhassanak egy szegedi nagy stadion építéséért. A klub - már Szeged 2011 - néven az NB II-be még följutott, ahonnét azonban idén júniusban kiesett. Ezt követően a felnőtt keretet Gyulára, a szintén az egyházmegye által működtetett Grosics Akadémiára költöztették át.

A nyomozás részleteiről a hatóságok szerdára ígértek részletesebb tájékoztatást.

Rovatok