Index Vakbarát Hírportál

Megtámadták a Rezešová-ügy szakértőjét

2013. október 15., kedd 12:43

Elfogult, ezért adott Eva Rezešovát jobb színben feltüntető szakvéleményt a legújabb műszaki szakértő – ezt valószínűsítik a balesetben meghalt négy ember rokonai. Amikor ők próbálták felkérni a szakértőt, összeférhetetlenségre hivatkozva nemet mondott nekik, de később, amikor a szlovák milliomosnő ügyvédje kereste meg, már nem voltak aggályai. A rokonok most megpróbálják kizáratni az eljárásból, vagyis szeretnék elérni, hogy a bíróság ne vegye figyelembe a véleményét. Melegh Gábor azt mondja: az összeférhetetlenségi ok időközben megszűnt, ezért tudta elvállalni a védelem felkérését.

A Rezešová-per tervezett menetrendjét felborító új műszaki szakértő kizárását indítványozza az áldozatok érdekeit képviselő, a rokonaik által megbízott ügyvéd, Hantos Ádám. Az ügyészséget és közvetlenül a Gödöllői Járásbíróságot is megkereste a kizárási indítvánnyal, amely szerint „alappal feltételezhető”, hogy elfogultság nélküli szakvélemény nem várható Melegh Gábor szakértőtől.

Melegh Gábor neve a szeptember 25-i tárgyalási napon került elő a bíróságon, amikor arra lehetett számítani, hogy hamarosan véget ér a büntetőper, ami a négy ember halálát okozó baleset miatt indult a szlovák milliomosnő, Eva Rezešová ellen. Úgy volt, hogy aznap elhangzanak a perbeszédek, és két nap múlva kihirdetik az elsőfokú ítéletet.

Ehelyett fordulat állt be: a bíró igent mondott arra a védői indítványra, hogy vonják be az ügybe új műszaki szakértőként Melegh Gábort. Melegh Magyarország egyik legtekintélyesebb műszaki szakértője, korábban a Magyar Igazságügyi Szakértői Kamara elnöke is volt. Miután a védelem felkérte szakvéleményadásra, lényegében arra jutott: elképzelhető, hogy vétlen volt Rezešová a balesetben. Ez a vélemény megtámogatja a vádlott verzióját a történtekről, Rezešová ugyanis az áldozatokat hibáztatja, azt állítva, hogy hirtelen előzéssel került a Fiat Punto az ő BMW terepjárója elé, ezért történt a baleset.

Az eddigi műszaki szakvéleményekből azt a következtetést lehetett levonni, hogy ez nem igaz, még ha az áldozatok Fiatja tényleg hirtelen is kezdett előzni, ami nem bizonyított, a négy ember halálát követelő baleset nem ezen múlott. Melegh véleménye tehát gyökeresen szembemegy kollégái álláspontjával.

A bíró végül úgy döntött, hogy nemcsak bevonja Meleghet az eljárásba, hanem az összes eddigi műszaki szakértőt is újabb szakvélemény adására kéri. A per vége emiatt csúszik: a szakértők kaptak időt a munkára, október 29-re tűzték ki a következő tárgyalási napot, ekkor fogják meghallgatni őket.

Az áldozatok rokonai szerint Melegh elfogult, és ezt a véleményüket egy augusztusi levélváltásra alapozzák. A szakértőt még augusztus 23-án megpróbálta felkérni szakvélemény adására a Fiat sofőrjének a fia, aki szüleit és keresztszüleit vesztette el a balesetben. Felkérését Melegh Gábor összeférhetetlenségre hivatkozva nem vállalta el.

Azt írta, hogy a többi szakértő lényegi kérdésben különböző véleményt alakított ki, ilyen esetben a bíróság újabb szakértőt, elsősorban szakértői testületet von be, amely a Műszaki Egyetemen működik, és ennek a testületnek (Műszaki Igazságügyi Szakértői Testület) ő az elnöke. „Emiatt magánfelkérésére nem adhatok véleményt, összeférhetetlenséget okozna” – írta.

Az áldozatok rokonai szerint ugyanezzel a hivatkozással Meleghnek el kellett volna utasítania  Rezešováék felkérését is, de nem így tett. Szerintük emiatt nem várható tőle, hogy elfogulatlan véleményt adjon. A sértetti képviselő hétfőn küldte el a kizárást kérő indítványait.

Az ügyben kedd délután sikerült beszélnünk Melegh Gáborral, aki azt mondta: amikor a vádlott ügyvédjének a felkérését elfogadta, már nem állt fenn az az összeférhetetlenségi ok, amelyre hivatkozva az áldozatok fiának felkérését elutasította. Melegh szerint Rezešová ügyvédje azután kereste meg őt, hogy a bíróságon feloldódott a többi műszaki szakértő közötti ellentmondás. Ahogy megírtuk, a szeptember 3-i tárgyalási napon a bírónő elérte, hogy a szakértők közös nevezőre jussanak. Miután a szakértők közötti ellentét megszűnt, már nem volt várható, hogy az ügybe bevonják azt a szakértői testületet, amelynek ő az elnöke, magyarázta az Indexnek Melegh.

Rovatok