Index Vakbarát Hírportál

Súlyosbodhat a Molnár Gyula elleni vád

2013. október 17., csütörtök 19:32

A Fővárosi Ítélőtábla szerint nem csupán hivatali visszaélés, hanem a jóval súlyosabban büntetendő hűtlen kezelés is felmerülhet Molnár Gyula és Lakos Imre volt szocialista, illetve szabad demokrata politikusok büntetőperében.

Szeptember végén derült ki, hogy a szocialisták Molnár Gyulát akarják indítani a XI. kerületben a 2014-es országgyűlési választáson.

Egy tanú a másodfokú eljárásban arról beszélt: Molnár Gyula korábban elmondta neki, hogy a milliárdos nagyvállalkozó, Leisztinger Tamás támogatta kampányát, és ezt kellett viszonoznia azzal, hogy nyilvános pályáztatás nélkül adott el az önkormányzat egy sok száz milliós újbudai ingatlant az üzletember érdekkörébe tartozó cégnek.

 A tanú, Molnár Gyula volt kabinetfőnöke szerint Leisztinger 1998-ban és 2002-ben nagyobb összeggel támogatott választási kampányokat, és kimutatást vezetett arról, kit mennyivel támogatott és mit kér érte. Kampányidőszakban háttérbe húzódott, azután viszont "benyújtotta a számlát".

A tanú korábbi vallomása szerint az volt Molnár Gyula szavajárása, hogy "a Leisztingerrel ne keveredjél vitába, különösen ne elszámolási vitába". A tanút az elsőfokú büntetőperben eljáró Fővárosi Törvényszék meg sem hallgatta, most azonban a másodfokon eljáró Fővárosi Ítélőtábla ezt mégis szükségesnek tartotta.

Kikerülték a pályáztatást 

A tárgyaláson Molnár Gyula, volt - aki a kérdéses időszakban szocialista országgyűlési képviselő és XI. kerületi polgármester volt - tagadta a vádakat. Szerinte minden jogszerűen történt, a pénzt szabályosan használták fel, a kifogásolt ügylet célja az elhanyagolt terület magántőkéből történő fejlesztése volt, az ingatlan egyébként máig nem került ki teljesen az önkormányzat tulajdonából, és a közérdekű kötelezettségvállalás sem csalárd módon függött össze az ingatlanügylettel.

Lakos Imre - aki a vádbeli időszakban szabad demokrata országgyűlési képviselő és a XI. kerületi önkormányzat alpolgármestere volt- szintén agyrémnek minősítette a vádakat. 

A hatóságok Schneller Domonkos XI. kerületi fideszes képviselő 2007. őszi feljelentése nyomán kezdtek el vizsgálódni.  Az ügyészség hivatali visszaélés miatt emelt vádat a két politikus és harmadik társuk, egy ügyvéd ellen azért, mert 2006-ban, a XI. kerületi Kopaszi-gát és a Lágymányosi-öböl környékén pályáztatás nélkül próbáltak magáncégnek átjátszani egy 38 hektáros telket. Egy évvel ezelőtt a Fővárosi Törvényszék azonban bűncselekmény hiányában felmentette a vádlottakat.  Az elsőfokú ítélet ellen az ügyészség fellebbezett, így került az ügy a Fővárosi Ítélőtáblára. Ha az első- és a másodfokú bíróság a bűnösség tekintetében eltérő határozatot hozna, a Kúriára vár az ügy eldöntése.

Rovatok