Index Vakbarát Hírportál

A felsősök 57 százaléka nem marad délután négyig az iskolában

2013. október 18., péntek 15:04

Felső tagozaton a hét minden napjára a diákok 57 százaléka, alsó tagozaton 17 százaléka kért felmentést a délután 16 óráig tartó foglalkozások alól - derül ki Doncsev Andrásnak, az Emberi Erőforrások Minisztériuma parlamenti államtitkárának egy írásbeli kérdésre adott válaszából.

Az államtitkár az LMP-s Osztolykán Ágnes felvetésére reagálva az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában kifejtette: a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) adatai szerint a tizenkilenc megye és a főváros összes általános iskolájába 622 015-en járnak. Ebből alsó tagozatos diák 324 339, felső tagozatos pedig 297 676.

Az alsósok 17 százaléka a hét minden napjára, 10 százalékuk pedig a hét egyes napjaira kért felmentést a 16 óra előtti foglalkozások alól. Felső tagozaton a minden napra felmentést kérők aránya 57 százalék, a hét egyes napjaira kérőké 13 százalék.

"Meggyőződésünk, és az adatok is ezt támasztják alá, hogy a délutáni foglalkozások a nagyszülői vagy egyéb, fizetős segítséget igénybe venni nem tudó, kevésbé tehetős, kétkeresős családok és a gyerekek érdekeit szolgálják, vonzó és színes programokat biztosítva számukra a tanintézmények keretein belül, több idő engedve a felzárkóztatásra, tehetséggondozásra is" - írta Doncsev András.

Rovatok