Index Vakbarát Hírportál

Hazugságok hulláma a bajai videó körül

2013. október 20., vasárnap 17:41 | aznap frissítve

A Blikk információi szerint az MSZP rendelte meg a bajai választási csalás leleplezését bemutatni hivatott videót. A lap szerint a videó egyik készítője, a solti roma kisebbségi önkormányzat képviselője, K. G. vallomást tett a rendőrségen. Elismerte, hogy a bajai választás két fordulója között ő és két társa a budapesti MSZP-székházban a bajai időközi választás két fordulója között a szocialista párt sporttagozatának egyik tagjával találkozott. 

K. G. Soltról DK-tag?

A solti roma önkormányzatot valóban egy K. G. monogramú roma politikus vezeti. A róla fellelhető információk szerint a nyári árvíz idején Kőrös Gusztáv Tibor a Demokratikus Koalíció tagjaival és szimpatizánsaival együtt vett részt a védekezi munkákban. Az önkéntes akcióról rövid beszámolót is megjelentetett a DK Facebook-oldalán, amit Pest megye 3.vk elnökségi tagjaként írt alá.

A megrendelő egy olyan oktatófilmet kért tőlük, ami azt mutatná meg, hogy a Fidesz hogyan vásárolna szavazatokat. A Blikk szerint K. G. azt vallotta a rendőröknek, hogy az elkészült felvétel átadásakor egy MSZP-s országgyűlési képviselő is jelen volt. Török Zsolt, az MSZP szóvivője a Blikknek csak annyit mondott, hogy „ez teljes badarság, ráadásul aki mindezt kitalálta, annak nincs sok logikai érzéke. Az Index kérdésére ezt úgy magyarázta, hogy pont az MSZP volt az első és az egyetlen, aki a videó napavilágra kerülésekor azonnal feljelentést tett. A szóvivő szerint pártjának semmi köze sincs a videóhoz, és mindenkit beperelnek, aki ennek ellenkezőjét állítja.

Facebookos ismerősök

Közben az is kiderült, hogy a 200 ezer forintos szavazatvásárlásról szóló videó főszereplője ismerőse annak a bajai férfinak, aki miatt meg kellett ismételni az önkormányzati választást a város 32-es szavazókörében. G. Róbert nem akar nyilatkozni a pénteken nyilvánosságra került szavazatvásárlásos videó hátteréről.

Az Index információi szerint G. Róbertnek, a szavazatvásárlásos videó főszereplőjének vannak személyes kapcsolatai a bajai választás korábbi eseményeinek szereplőivel. G. Róbert facebookos ismerősei között van többek között az a bajai Lakatos Ferenc, aki az első forduló idején saját autójával szállította a 32-es szavazókör szavazóhelyiségébe az idősebb embereket.

Az időközi választáson Lakatosról több olyan felvétel is készült, amelyekkel az ellenzék bizonyítani tudta a csalást a választási szervek előtt, és amelyek alapján el is rendelték a szavazókörben a választás megismétlését. Lakatos a szeptember 22-i választás napján a szavazókör előtt egy társaságnak maga mondta el, hogy autójával idős embereket szállít a szavazókörbe, de szerinte ez nem törvénytelen.


G. Róbert az Ajtai-család több tagjával is ismeretségben áll. Ajtai Tibor, a Lungo Drom-os politikus, cigány önkormányzati elnök, a Fidesz Bács-Kiskun megyei választmányának tagja szintén szerepelt az egyik videón. Ő volt az az „elnök úr”, aki egy másik videón eligazította Lakatost, hogy nem baj, ha többször fordul az autójával - és hozza az embereket -, jöhet akár ötvenszer is. 

"Ajtai Tibi" neve a szavazatvásárlásos videón is felbukkan. Az egyelőre kétes eredetű felvételen a G. Róberttel tárgyaló romák emlegetik, hogy „a múltkor is megkeresett minket a Szilveszter, megkeresett minket az Ajtai Tibi, megkeresett minket a Kovács Csaba, hogy menjünk el rá szavazni. Felajánlott nekünk ezért ötvenezer forintot per fő." (Update: G. Róbert röviddel cikkünk megjelenése után törölte Facebook-oldalát.)

Háromszázezer forintért megmondom

A HírTV forgatócsoportja találkozott a bajai, G. Róberttel. A beszélgetésből azonban kiderült, hogy csak háromszázezer forintért lenne hajlandó elmondani a videó készítésének körülményeit, „hogy legyen értelme is” a dolognak. Annyit elmondott a HírTV-nek, hogy ő nem vette észre, hogy valaki felvette a beszélgetést, de amikor a riporter visszakérdezett, hogy „tényleg?” a férfi már csak annyit mondott, hogy nem nyilatkozik. A férfi korábban a Híradó stábját ostorral fenyegette meg, hangzott el a vasárnap esti adásban. A szitkozódva fenyegetőző G. Róbert elől a „stábnak menekülnie kellett”. A Híradó szerint a szereplők nem bajaiak, hanem miskeiek és sükösdiek, így nem is szavazhattak volna, ez már eleve gyanús. A többi szereplőt is próbálták felkutatni, de senkit sem találtak meg. A Híradó úgy tudja, hogy a szereplők egyike kábítószerrel kapcsolatos bűncselekmény, egy másik pedig nemi erőszak miatt volt börtönben.

A videó elsőként a hvg.hu-n jelent meg. Gavra Gábor, a lap főszerkesztője a 444.hu-nak nyilatkozva azt mondta, „súlyos szakmai hibát” követtek el, amikor olyan címet adtak a videót bemutató anyaghoz, amit önmagában a felvétel nem támaszt alá. Gavra szerint ők nem fizettek a videóért, és bár az anyagot ma is publikálná, más címet és bevezetőt írna hozzá.

A hvg.hu-n vasárnap késő este megjelent szerkesztőségi jegyzetben is az áll, hogy magyarázkodás helyett inkább elismerik: „a körülményektől függetlenül súlyos, megengedhetetlen hibát” vétettek, és a felelősség elhárítása helyett inkább a tanulságokat kell majd levonniuk.

Rovatok